Πρόστιμο ύψους 240.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της ΑΜΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του περιβάλλοντος με ίνες αμιάντου. Για την υπόθεση είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οικολογικές οργανώσεις.
Από τα έγγραφα που συνοδεύουν την απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για το εν λόγω θέμα προκύπτει ότι σήμερα μοναδικός κάτοχος του ακινήτου είναι η «Διαχειριστική Ακινήτων Ανώνυμη Κτηματική Εταιρία – Κτηματική ΑΚΕ», εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Αντζουλάτου, ο οποίος καλείται άμεσα να υποβάλει την απαιτούμενη μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π. 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/6).
Σύμφωνα με έκθεση της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες του χώρου δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, αναφερόμενη σε μετρήσεις ρύπανσης του αέρα από ίνες αμιάντου που παρουσίασε ο κ. Αντζουλάτος (σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα), σημειώνει ότι αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, ενώ σημαντικός είναι ο κίνδυνος ρύπανσης τόσο του εδάφους όσο και των νερών.
Η υπόθεση της ΑΜΙΑΝΤΙΤ δεν είναι άγνωστη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Νομαρχία Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι ειδικοί επιθεωρητές περιβάλλοντος, ο Συνήγορος του Πολίτη ακόμη και η Επιθεώρηση Εργασίας γνωρίζουν το θέμα. Επιπλέον έχουν γίνει πληθώρα ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή για το θέμα. Οι κάτοικοι του χωριού κατ’ αρχήν απευθύνθηκαν στη Νομαρχία, η οποία επέβαλε στους ιδιοκτήτες το ανώτερο δυνατό πρόστιμο.
Κατόπιν προχώρησαν σε καταγγελία στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία έστειλε το θέμα στο αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Η περιφέρεια μετά τη διενέργεια ελέγχων στην περιοχή έδωσε στους ιδιοκτήτες προθεσμία κατάθεσης «Μελέτης Εξυγίανσης» εντός του 2008, η οποία ποτέ δεν τηρήθηκε. Στις 16 Ιουνίου του 2009, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημέρωση το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ειδική μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου του εργοστασίου. Ωστόσο, ειδική μελέτη ουσιαστικά ουδέποτε υπήρξε καθώς η αρμόδια Διεύθυνση με έγγραφό της στις 24 Ιουλίου του 2009, κοινοποίησε στους ιδιοκτήτες του χώρου ότι ο φάκελος που υποβλήθηκε δεν αποτελεί τη μελέτη που ζητήθηκε καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β).
Διαβάστε σχετικά:
Δρέπανο Αχαΐας: χωριό παραδομένο στους κινδύνους του αμίαντου εκπέμπει SOS
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >