Ads

Μπορεί να σώσει το περιβάλλον και ενθουσιάζει τους ιδιοκτήτες κομμωτηρίων ανά την Αμερική, οι οποίοι νιώθουν ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη σωτηρία του οικοσυστήματος. Ο λόγος για την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα μαλλιά τα οποία αποχωριζόμαστε στο πάτωμα του κομμωτηρίου για τη δημιουργία απορροφητικών σφουγγαριών, τα οποία θα περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα από την πρόσφατη έκρηξη εξέδρας πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Τα μαλλιά εκ φύσεως απορροφούν τα λιπαρά στοιχεία, συνεπώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια περιορισμού της περιβαλλοντικής καταστροφής, υποστηρίζουν οι ξετρελαμένοι με την ιδέα κομμωτές. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: οι «κατασκευαστές» των σφουγγαριών αυτών απλά γεμίζουν ένα καλσόν με… τρίχες, τόσο από κομμωτήρια, όσο και από σκυλιά, το οποίο, στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ως ένα εξαιρετικά απορροφητικό σφουγγάρι.
Η ιδέα ανήκει στην οργάνωση MatterOfTrust, τα μέλη της οποίας ζήτησαν από κομμωτές στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο να κρατήσουν όλα τα μαλλιά που καταλήγουν στο πάτωμα των κομμωτηρίων τους και να τα δώσουν σε εθελοντές της οργάνωσης. Αρκετά κομμωτήρια, μάλιστα, στέλνουν μόνα τους τα μαλλιά αυτά σε κουτιά στην οργάνωση.
Εξίσου έχουν συνεισφέρει τα –πολύ δημοφιλή στην Αμερική- κομμωτήρια σκύλων.

Στη συνέχεια, αφού δημιουργηθούν τα σφουγγάρια αυτά, τοποθετούνται περίπου 50 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού στα επίμαχα σημεία, ενώ η οργάνωση υπολογίζει ότι μια λίβρα (λίγο παραπάνω από 500 γραμμάρια) μαλλιά μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 4 λίτρα πετρελαίου.
Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μέρα περίπου 800,000 λίτρα πετρελαίου απομακρύνονται από τον Κόλπο του Μεξικού, η συνεισφορά της νέας μεθόδου δεν είναι παρά αμελητέα. Τα μέλη, όμως, της οργάνωσης δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει τόσο η αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας τους, όσο το να στείλουν ένα μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Κι αν κρίνουμε από την προθυμία και τον ενθουσιασμό των κομμωτών να συνεισφέρουν, φαίνεται ότι η MatterOfTrust έχει πετύχει το στόχο της.
Πηγή: Liberation

Ads