Την ποινική και αστική διερεύνηση για την υπόθεση της τεράστιας διαρροής πετρελαίου που σημειώνεται για περισσότερο από ένα μήνα στον κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, διέταξε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, υποσχέθηκε σήμερα ότι αν σημειώθηκε παραβίαση της νομοθεσίας στην διαρροή πετρελαίου της BP, τότε οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ads

«Η ΒΡ θα συνεργαστεί σε οποιαδήποτε ανάκριση αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως κάνουμε και με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία έρευνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» αναφέρει η υπεύθυνη για το ατύχημα στην πλατφόρμα που βυθίστηκε, προκαλώντας το θάνατο 11 εργαζομένων, και την επακόλουθη διαρροή, British Petroleum σε σχετική ανακοίνωση. Οι μετοχές της εταιρείας σήμερα σημειώνουν απώλειες 1 δισ. δολαρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Robert Gibbs δήλωσε: «Πρόκειται για μια εταιρία με τέτοιο μέγεθος κεφαλαίου που μπορεί και θα πληρώσει πλήρως το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε και για το οποίο είναι υπεύθυνη».

Στο μεταξύ, στην περιοχή οι ειδικοί επικεντρώνονται και σε ένα πιο συνηθισμένο ζήτημα που προκαλεί τεράστιες καταστροφές. Μιλάμε για τους τυφώνες, αφού φέτος προβλέπεται να είναι η 2η πιο «παραγωγική» εποχή που έχει καταγραφεί ποτέ αφού εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν 10 τυφώνες στον Ατλαντικό. Ο ετήσιος μέσος όρος τυφώνων είναι 6.

Ads

Ένας μόνο τυφώνας αν πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού με ταχύτητα 200χλμ/ώρα θα μπορούσε να στείλει το χυμένο πετρέλαιο μέχρι τον ποταμό Μισισσιπή, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή.

Στο μεταξύ, η διαρροή στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού συνεχίζεται…