Σημαντική διαρροή πετρελαίου της ExxonMobil πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 100.000 λίτρα αργού πετρελαίου να διαρρέουν την Παρασκευή από πετρελαιαγωγό της εταιρείας στον ποταμό Γέλοουστόουν της Μοντάνα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης χωρίς κανένα, μέχρι τώρα, σημαντικό αποτέλεσμα.

Ads

Μπορεί η εταιρεία να έκλεισε το τμήμα του αγωγού στον οποίο σημειώθηκε η διαρροή και να έστειλε στο σημείο και δικές της ομάδες απορρύπανσης, η ρύπανση όμως έχει ήδη επεκταθεί κατά μήκος του ποταμού. Σημειώνεται ότι ο ποταμός Γέλοουστόουν φτάνει τα 250 χλμ σε μήκος και η διαρροή βρίσκεται μόλις 50 χλμ νοτιοδυτικά του ιστορικού Εθνικού Πάρκου Γιόσεμαϊτ.

Στο ποτάμι κατέληξε ποσότητα 750 έως 1.000 βαρελιών πετρελαίου αφότου άρχισε η διαρροή, αναφέρει δημοσίευμα της «The Billings Gazette», επικαλούμενο πηγές της εταιρίας, ενώ στην επιφάνειά του κοντά στο Μπίλινγκς, την μεγαλύτερη πόλη της Μοντάνα, έχει σχηματιστεί πετρελαιοκηλίδα μήκους 40 χιλιομέτρων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η διαρροή διήρκεσε μισή ώρα μέχρι να κλείσουν τον αγωγό, ενώ εξαιτίας φόβων για εκρήξεις δεκάδες οικογένειες κλήθησαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στις όχθες του ποταμού για λίγες ώρες, μέχρι να τους επιτραπεί η επιστροφή τους.

«Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του περιστατικού και εργαζόμαστε σκληρά για να το αντιμετωπίσουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ExxonMobil, προσθέτοντας ότι «βασικός στόχος είναι η προάσπιση της ασφάλειας και της υγείας του κοινού και των εργαζομένων». Ο πετρελαϊκός όμιλος δηλώνει άγνοια για τα αίτια της ζημιάς στον αγωγό και δεσμεύτηκε να διενεργήσει έρευνα γύρω από το ατύχημα.