Η «οικολογική συνείδηση» των πετρελαϊκών εταιρειών είναι συνυφασμένη με το κέρδος τους. Οι πλέον ρυπογόνες εταιρείες επιχειρούν να δεσμεύσουν τους ρύπους τους, όχι όμως για την περιβαλλοντική προστασία αλλά για να επωφεληθούν από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην άντληση πετρελαίου.

Ads

Το CO2 βοηθάει στην άντληση του πετρελαίου, καθώς λειτουργεί ως προωθητικό, λόγω πίεσης, αλλά παράλληλα αυξάνει και τη ρευστότητα του πετρελαίου επιτρέποντας έτσι την καλύτερη και γρηγορότερη ροή του προς την επιφάνεια.

Τον τελευταίο καιρό, οι πετρελαϊκές εταιρείας στρέφονται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ώστε να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία τους στη δέσμευση, αποθήκευση και μεταφορά αερίων και να τη χρησιμοποιήσουν για εκμετάλλευση του CO2. Η διαδικασία χρήσης διοξειδίου του άνθρακα για την άντληση πετρελαίου είναι γνωστή ως «ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου» (enhanced oil recovery).

Η αναζήτηση πετρελαϊκών εταιρειών για CO2 συνδυάζεται και με τις κρατικές επιχορηγήσεις για μείωση των ατμοσφαιρικών ρίπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο από τις εταιρείες να δεσμεύσουν το CO2, καθώς θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν ή και να το πωλήσουν.

Ads

Τον επόμενο μήνα, η πετρελαϊκή εταιρεία Denbury Resources, η οποία εδρεύει στο Piano του Τέξας, πρόκειται να ολοκληρώσει τον πρώτο αγωγό για τη μεταφορά CΟ2, μήκους 400 χλμ, από τις ακτές του Κόλπου του Τέξας στις εγκαταστάσεις της, στο Hastings, στο Houston.

To CO2, το οποίο η Denbury πρόκειται να χρησιμοποιήσει για «ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου», αγοράστηκε από την Dow Chemical, μία εταιρεία παραγωγής αιθυλενοξειδίου, στο Plaquemine στη Louisiana.

Η Denbury αγοράζει CO2 και από ένα ακόμη εργοστάσιο στο Plaquemine, το οποίο δραστηριοποιείται στη μετατροπή του CO2, στο λιγότερο επιβλαβές «συνθετικό αέριο» (synthgas). Κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα, θα κοστίσει στην Denbury 10$.

Σημειώνεται ότι από την άντληση ενός βαρελιού πετρελαίου παράγονται 0.4 τόνοι CO2, όμως για να παραχθεί ένα βαρέλι με τη διαδικασία της «ενισχυμένης ανάκτησης πετρελαίου» χρειάζονται 0.6 τόνοι CO2.

«Αυτή τη στιγμή, η ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου είναι οικονομικά ασύμφορη. Χρειαζόμαστε 30 έως 50% περισσότερο CO2 από αυτό που μας δίνει ένα βαρέλι πετρέλαιο», δηλώνει ο πρόεδρος της Denbury , Tracy Evans, προσθέτοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι για κάθε βαρέλι πετρελαίου να χρησιμοποιείται η ίδια ποσότητα CO2, με αυτή που εκπέμπεται.

Πηγή: Newscientist