Έως 90% του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού, υποστήριξε πως θα περισυλλέξει η BP, με το καπάκι που τοποθέτησε στο σημείο διαρροής. Το καπάκι περιορισμού διαρροής τοποθετήθηκε χθες βράδυ.

Ads

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα λειτουργήσει», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της BP Νταγκ Σατλς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και πρόσθεσε ότι με αυτή τη μέθοδο θα περισυλλεγεί έως και το 90% του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Σατλς επεσήμανε ότι χάρη σε αυτήν τη νέα μέθοδο η διαρροή πετρελαίου θα μειωθεί σε λιγότερο από 160.000 λίτρα την ημέρα, ενώ τώρα εκτιμάται ότι διαρρέουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα.

Όταν ρωτήθηκε πότε η BP θα μπορέσει να πει με βεβαιότητα ότι η νέα αυτή μέθοδος λειτουργεί, απάντησε: «νομίζω ότι θα το γνωρίζουμε μέσα στην ημέρα».

Ads

Ο γενικός διευθυντής της BP Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους μετόχους της εταιρείας ότι θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες για να μπορέσει να εκτιμηθεί η ποσότητα πετρελαίου που έχει περισυλλεγεί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή υποστηρίζει ότι σύντομα θα μπορέσει να δώσει μία εκτίμηση για την ποσότητα του πετρελαίου που περισυλλέγεται, ενώ προσθέτει ότι αυτήν τη στιγμή η ποσότητα φτάνει τα 1.000 βαρέλια την ημέρα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σήλωσε πως το πεντάγωνο είναι προετοιμασμένο να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την BP να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου, όμως δεν έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις για να το κάνει, δήλωσε σήμερα

«Προσφέραμε τη βοήθεια της ακτοφυλακής. Δώσαμε την εξουσιοδότηση να κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά σε τέσσερις πολιτείες. Ο,τιδήποτε, οποιεσδήποτε δυνατότητες έχουμε που μπορεί να βοηθήσουν, είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να τις προσφέρουμε σε αυτό το εγχείρημα. Η αλήθεια όμως είναι (…) ότι δεν έχουμε εξειδικευμένες ικανότητες», τόνισε.