Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ακτιβιστική οικολογική οργάνωση Sea Sepherd, που μάχεται εναντίον της παράνομης φαλαινοθηρίας, ως «πειρατές» καλώντας τους να σταματήσουν τις δράσεις τους και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους Ιάπωνες φαλαινοθήρες να κινηθούν νομικά στις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης.
Όπως σημειώνει ο δικαστής Alex Kozinski «δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ένα δεμένο μάτι για να χαρακτηριστεί ως πειρατής. Οι παρενοχλήσεις των φαλαινοθηρικών με σχοινιά σε έλικες και πηδάλια, με καπνογόνα, φωτοβολίδες κ.α. είναι χωρίς αμφιβολία πειρατεία. Οι δράσεις της Sea Sepherd είναι η ενσάρκωση της πειρατείας».
Ο επικεφαλής Sea Shepherd Paul Watson κάνει λόγο για «μονόπλευρή και άσχετη» προσέγγιση. «Είναι απλά μια άποψη και όχι μια απόφαση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το γεγονός πως οι Ιάπωνες έχουν καταστρέψει ένα από τα πλοία μας, το Ady Gil το 2010, ότι έχουν ρίξει χειροβομβίδες δονήσεων (περίπου σαν τις κρότου λάμψης) εναντίον μας, μας επιτίθενται με κανόνια νερού κ.α.».
«Ο δικαστής προφανώς δεν έχει τα στοιχεία ή τα γεγονότα. Απλά εξέφρασε μια γνώμη με βάση τις δικές του προκαταλήψεις», δήλωσε ο Paul Watson.
Υπενθυμίζεται πως οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών είχαν καταθέσει στο παρελθόν αγωγή στις ΗΠΑ εναντίον της Sea Sepherd ζητώντας τον τερματισμό των δράσεών της, ωστόσο το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των ακτιβιστών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το RT, το αρμόδιο ομοσπονδιακό εφετείο ανέτρεψε την αρχική απόφαση και δίνει τη δυνατότητα στους φαλαινοθήρες να κινηθούν νομικά εναντίον του ακτιβισμού της Sea Sepherd.
«Ακόμα και αν η φαλαινοθηρία είναι παράνομη, οι ακτιβιστές δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Θα πρέπει να αναλάβει η αστυνομία», αναφέρει ο Alex Kozinski.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταγραφεί αρκετά επεισόδια ανάμεσα σε πλοία της Sea Sepherd και σε Ιαπωνικά φαλαινοθηρικά στο Νότιο Ωκεανό. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για καταστροφές σε σκάφη. Οι ακτιβιστές επισημαίνουν πως η Ιαπωνία χρησιμοποιεί και ένα παγοθραυστικό του στρατού απειλώντας τους.
Η Αυστραλία από την πλευρά της έχει κινηθεί νομικά εναντίον των φαλαινοθήρων, ωστόσο η Ιαπωνία υποστηρίζει πως ο σκοπός των φαλαινοθηρικών είναι επιστημονικός και ερευνητικός ώστε να ξεπεράσει το γεγονός πως η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί εδώ και 25 χρόνια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >