Στο δημοτικό συμβούλιο της Λαυρεωτικής θα παρουσιαστεί σήμερα η πρόταση για τον ΧΥΤΑ Κερατέας στην οποία έχουν καταλήξει οι τοπικές αρχές. Επί της πρότασης αυτής αναμένεται να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Αν αποσπάσει την έγκριση της πλειοψηφίας θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήµος εµφανίζεται τώρα να επανεξετάζει την αρχική πρότασή του για κατασκευή εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας και προσανατολίζεται να προτείνει χώρο που βρίσκεται δίπλα στην παλαιά χωµατερή. Η πρόταση έχει παρουσιαστεί και στη Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ. Από την άλλη πλευρά το ΥΠΕΚΑ φέρεται να έχει προτείνει τη μετακίνηση της εγκατάστασης νοτιότερα στον ίδιο χώρο.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Κερατέας, προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις και οι προτάσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύτηκε ότι ΧΥΤΑ και εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα, μια πρόταση η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα εξασφαλίσει ότι ο χώρος δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν κοινή χωματερή. Επιπλέον έχει προτείνει ότι ο ΧΥΤΑ θα μειωθεί από τα 150 στρέμματα στα 40 στρέμματα και να μετακινηθεί νοτιότερα στο άκρο του χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το εργοστάσιο επεξεργασίας, το οποίο στον αρχικό σχεδιασμό είχε τοποθετηθεί σε άλλο σημείο. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” οι κάτοικοι από την πλευρά τους θα προτείνουν την κατασκευή και των δυο εγκαταστάσεων σε μια ακόμη μικρότερη έκταση από αυτή που προτείνει το υπουργείο.