Για μία ακόμα χρονιά, η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει απειλητικά, αφού οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς παραμένουν απροετοίμαστοι, ανοργάνωτοι και ασυντόνιστοι με πρόσχημα την κρίση. Όπως προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ο μηχανισμός δασοπροστασίας παραπαίει, και οι ενδεχόμενες πυρκαγιές του καλοκαιριού θα έχουν -και φέτος- έντονο πολιτικό χρώμα.

Ads

«Οι υπάρχοντες πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί εγκαίρως, η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελλιπής, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) παρουσιάζει ελλείμματα, η δασική έρευνα υστερεί, ενώ η ενημέρωση του κοινού ουσιαστικά απουσιάζει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της WWF, η οποία προειδοποιεί ότι μια σημαντική βελτίωση είναι δυνατή μόνο με συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει καταρχάς τη σημασία ενός έγκαιρου κεντρικού συντονισμού και συνολικού σχεδιασμού, ενόψει της κρίσιμης αντιπυρικής περιόδου. Όπως τονίζει, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε πρόσφατα, δεν έχει κινήσει ουσιαστικά βήματα προόδου, ενώ η μετάταξη των αγροφυλάκων στις δασικές υπηρεσίες εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία ενσωμάτωσης.

Δεύτερον, η WWF Ελλάς σημειώνει πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και όχι στην καταστολή των πυρκαγιών, αναφέροντας ωστόσο πως «δεκαπέντε μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι πόροι, ενώ η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για έργα αντιπυρικής προστασίας είναι φέτος μειωμένη κατά 10%, σε σχέση με πέρυσι».

Ads

Τέλος, τονίζεται η σημασία της κοινωνικής εγρήγορσης και της εθελοντικής συμμετοχής στη διαδικασία της δασοπροστασίας, αφού η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων.

«Με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα να αποτελεί το άλλοθι για κάθε πιθανή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η φετινή αντιπυρική περίοδος μας βρίσκει για ακόμη μία φορά απροετοίμαστους. Σε τι βαθμό όμως εξαρτάται η αποτελεσματική δασοπροστασία από τα οικονομικά δεδομένα; Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της πενιχρής χρηματοδότησης, τα χρονίζοντα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και δευτερευόντως οικονομικούς πόρους. Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Καθηλωμένα τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη

Τις δυσοίωνες προβλέψεις της WWF, έρχονται να επιβεβαιώσουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν πως ο μισός και πλέον στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Καναντέρ, βρίσκεται ακινητοποιημένος, μιας και δεν έχουν περάσει από καμία απολύτως διαδικασία συντήρησης μέχρι σήμερα.

Ο λόγος για την άκρως επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, είναι η έλλειψη ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, καθώς η μείωση των κονδυλίων και του προσωπικού στην ΕΑΒ, έχουν αφήσει την υπηρεσία και -συνεπώς τα δάση- παντελώς ακάλυπτα.

Στο συνεργείο των 13 παλαιότερων αεροσκαφών τύπου CL-215, έχουν απομείνει μόλις έξι τεχνικοί από τους 15 που εργάζονταν πέρυσι, ενώ σε αυτό για τους κινητήρες των CL-215 φέτος βρίσκονται τρεις, από τους πέντε πέρυσι.