Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χέιγουαρντ, όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το BBC. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αποχώρηση του υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρίας, εν μέσω της κρίσης με τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί στα αμερικανικά χρονικά, θα οριστικοποιηθεί εντός 24 ωρών.

Ads

Ο Χέιγουορντ, που εργάζεται στην BP τα τελευταία 28 χρόνια, έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τη διαρροή ενώ πολλοί τον κατηγορούν για «γκάφες» στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το BBC, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τη Δευτέρα, ενώ πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο Αμερικανός συνάδελφός του, Μπομπ Ντάντλεϊ, που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της επιχείρησης καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας. Ωστόσο, το Sky News αναφέρει ότι η ανακοίνωση είναι πιθανό να γίνει την Τρίτη, όταν η εταιρεία ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, ενώ το Reuters μεταδίδει ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της BP, τη Δευτέρα. Πηγή της εταιρείας φέρεται να είπε ότι αυτό που συζητείται είναι ο κατάλληλος χρόνος για την έξοδο του Τόνι Χέιγουορντ και όχι το αν θα πρέπει να φύγει.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με τα λάθη που έγιναν και δεν απετράπη η έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου. Όπως αποκάλυψε ο Μάικ Γουίλιαμς, επικεφαλής των ηλεκτρονικών τεχνικών στην εξέδρα της BP, ο οποίος επιβίωσε από την έκρηξη που έγινε στην εξέδρα, ο συναγερμός που θα μπορούσε να αποτρέψει την έκρηξη ήταν απενεργοποιημένος. Μάλιστα, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας σχεδόν ένα χρόνο πριν από την καταστροφή καθώς οι υπεύθυνοι της εξέδρας «δεν ήθελαν οι άνθρωποι να ξυπνούν στις 3 το πρωί εξαιτίας ενός λανθασμένου συναγερμού».

Ads

Ο συναγερμός διέθετε φώτα και σειρήνες που προειδοποιούν για φωτιά ή για τη συγκέντρωση αφύσικου επιπέδου τοξικών αερίων ή εκρηκτικών -η οποία ευθύνεται για την έκρηξη, εξήγησε ο Γουίλιαμς, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον των αμερικανικών αρχών που διερευνούν τα αίτια της έκρηξης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι αισθητήρες λειτουργούσαν, αλλά δεν ήταν προγραμματισμένοι για να σημάνουν συναγερμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Απενεργοποιημένος σημαίνει ότι ο αισθητήρας είναι ενεργός και λειτουργεί (…), ότι θα διαβιβάσει τις πληροφορίες σε έναν υπολογιστή, αλλά ότι αυτός ο υπολογιστής δεν θα σημάνει συναγερμό».

Στο μεταξύ, χθες ο δικηγόρος Κένεθ Φάινμπεργκ, διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού των 20 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η BP καθυστερεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις στα θύματα της πετρελαιοκηλίδας. «Ανησυχώ ότι η BP καθυστερεί την καταβολή (των αποζημιώσεων). Ναι, η BP κωλυσιεργεί. Αμφιβάλλω ότι το κάνει για οικονομικούς λόγους. Δεν είναι αυτό. Απλά δεν νομίζω ότι γνωρίζουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις (των εναγόντων)», είπε ο Φάινμπεργκ σε δημοσιογράφους.

Όσον αφορά στην τροπική καταιγίδα Μπόνι που απειλούσε τις εγκαταστάσεις της BP, καθώς κατευθυνόταν προς τον Κόλπο του Μεξικού, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε ότι εξασθένησε περαιτέρω και φαίνεται ελάχιστα πιθανό να ενισχυθεί.

Η BP θα ολοκληρώσει τις εργασίες γεώτρησης για το ανακουφιστικό φρέαρ μέσω του οποίου θα σφραγιστεί η κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή «κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των εργασιών. Όταν η μεταλλική σωλήνα του φρέατος τοποθετηθεί, η ΒΡ θα ξεκινήσει τη διαδικασία της σφράγισης την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο απόστρατος ναύαρχος της ακτοφυλακής Θαντ Αλεν.