Περισσότεροι από το 90% των πολιτών που ζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αναπνέουν μολυσμένο αέρα, σύμφωνα με περιβαλλοντολογική έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης. Επιμέλεια Νικολέττα Ρούσσου.
Ads
Παρά την σταθερή μείωση των πιο βλαβερών στοιχείων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και ο μόλυβδος τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά ατμοσφαιρικής μόλυνσης, που προκαλούνται από τα μέσα μεταφοράς, τις βιομηχανικές ζώνες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βασικός παράγοντας για την πρόκληση όξινης βροχής, την απώλεια βιοποικιλότητας, και τις βλάβες σε κτίρια και άλλα υλικά. Αίσθηση προκαλεί η διαφορά μεταξύ των συστάσεων Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των ορίων που έχει θέσει με νομικό πλαίσιο η Ε.Ε, ειδικά όσον αφορά στοιχειώδη σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά που αποτελούν ουσιαστικά έναν ρύπο, ο οποίος σχηματίζεται από σωματίδια αιθάλης από την καύση ορυκτών καυσίμων και χαμηλού επιπέδου όζοντος, είναι ένα επικίνδυνο αέριο, που δημιουργείται όταν το ηλιακό φως αντιδρά με μερικούς ρύπους.
Οι ερευνητές της έκθεσης που δημοσιεύτηκε, υποστηρίζουν ότι τα υλικά αυτά σωματίδια και το τοποσφαιρικό όζον αποτελούν σημαντικές αιτίες αναπνευστικών προβλημάτων και καρδιαγγειακών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.
Ο διευθυντής του διεθνούς κέντρου έρευνας του καρκίνου Κρίστοφερ Γουάιλντ, με ανακοίνωση του στη Γενεύη τόνισε ότι πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σίγουρα καρκίνο. «… οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που υπογραμμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης…».
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, όπου υπάρχουν ζώνες βαριάς βιομηχανίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είναι αυτές που εκτίθενται περισσότερο, λόγω των ποσοστών άνθρακα και της καύσης του ξύλου. Ανησυχητικά είναι ο αριθμός των πρόωρων θανάτων στη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που αγγίζει τους 430.000.
Έπειτα έντονη είναι η διαφορά μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και των αντίστοιχων της Ε.Ε. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι το 98% του αστικού πληθυσμού εκτιμάται ότι εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα μόλυνσης του αέρα, σε αντίθεση με την Ε.Ε που κάνει λόγο για ένα ποσοστό του 33%.
Επίσης ανησυχία προκαλεί η καταστροφική επίδραση της μόλυνσης του αέρα στο οικοσύστημα και την βλάστηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, Janez Potocnik, «…είμαστε ακόμα μακριά από το να είναι η ποιότητα του αέρα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον…»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >