Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος της ρύπανσης τους Ασωπου για τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής, σύμφωνα με έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Ads

Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που επικαλείται την έρευνα, εννέα στους δέκα κατοίκους των περιοχών του Ασωπού θεωρούν ότι η ρύπανση των υπόγειων νερών έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο οικοσύστημα, στο κόστος ζωής και στην τοπική οικονομία.

Το πρόβλημα στον Ασωπό έχει ξεκινήσει πριν από τέσσερις δεκαετίες,
ωστόσο η μεγάλη έκταση του προβλήματος αναδείχτηκε από το 2007, μετά από έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Σημειώνεται ότι μέχρι το 2008, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχει εισηγηθεί πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 3,6 εκ των ευρώ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε του Πολυτεχνείου για το κόστος διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 310 νοικοκυριών που διαμένουν στα Οινόφυτα, στον Ορωπό, στο Χαλκούτσι και στον Άγιο Θωμά, την περίοδο Μάιος έως Ιούλιος 2009. Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως σημειώνουν στην «Ελευθεροτυπία» δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Άγγελος Δημαράς και Φίλιππος Μαστρογιάννης «κάποιοι γονείς φοβούμενοι την ποιότητα του νερού μας είπαν ότι πλένουν τα μικρά παιδιά με εμφιαλωμένο νερό. Δεν παρέλειπαν να μας μιλήσουν για την αύξηση στο κόστος ζωής, αφού η αγορά εμφιαλωμένων νερών κοστίζει σε κάποια νοικοκυριά μέχρι και 200 ευρώ το μήνα».

Ειδικότερα, το ετήσιο κόστος αγοράς εμφιαλωμένου νερού ( μέση ημερήσια κατανάλωση 3 λίτρα ανά άτομο για 5.000 νοικοκυριά) εκτιμάται πάνω από 3.500.000. Επιπλέον, το κόστος κατασκευής έργων υδροδότησης εκτιμάται πάνω από 10.000.000, ενώ τα ποσά που διαθέτουν εθελοντικά οι ντόπιοι για δράσης αποκατάστασης των υπόγειων νερών υπολογίζεται σε 8.000.000 ευρώ.

Ads

Τέλος, από την έρευνα του Πολυτεχνείου προκύπτει ότι το 65% των ερωτώμενων θεωρούν την ρύπανση νερών ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχή, περισσότεροι από 75% χρησιμοποιούν για πόση μόνο εμφιαλωμένο νερό και το 91% των κατοίκων της περιοχής δηλώνουν καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι από τις δράσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.