Περισσότερες από 7.500 πυρκαγιές, που αποτέφρωσαν 145.000 και πλέον, στρέμματα ελληνικής γης, καταγράφηκαν από την αρχή του έτους έως και την 31η Οκτωβρίου από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύσκεψη για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2010.

Ads

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέλιος Στεφανίδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρος Μπούφης και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, συνεχάρη τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα στελέχη του Σώματος για την οργανωμένη και με υπευθυνότητα συμμετοχή τους στον φετινό θετικό απολογισμό, στο θέμα των πυρκαγιών για το 2010. Τόνισε ότι η πρόληψη πάντα είναι αποτελεσματική και συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων του ΠΣ και στάθηκε στην ανάγκη καλής συνεργασίας για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος ζητώντας και τη «συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια».

Ο υφυπουργός, Μαν. Όθωνας, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού» και πως «πρέπει να διαψευστούν όσοι χαρακτηρίζουν τη φετινή επιτυχία συγκυριακή».

Ads

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στ. Στεφανίδης, προχώρησε στην παρουσίαση στοιχείων για το 2010 και ανάφερε ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Ειδικότερα, τη φετινή χρονιά ο αριθμός των πυρκαγιών μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανήλθε στις 7723 και ο συνολικός αριθμός καμένων εκτάσεων από την αρχή του έτους έως την 31η Οκτωβρίου 2010 στα 145.361 στρέμματα.

Οι απώλειες ανά είδος έκτασης είχαν ως εξής:

1. Δάση – 11.055 στρέμματα
2. Δασικές εκτάσεις – 51.492 Δασικών Εκτάσεων
3. Υπολείμματα καλλιεργειών – 15.233 στρέμματα
4. Χορτολιβαδικές εκτάσεις 35.292 στρέμματα
5. Γεωργικές εκτάσεις – 27.830 στρέμματα
6. Καλαμιές και βάλτοι – 4.068 στρέμματα
7. Σκουπιδότοποι – 370 στρέμματα
8. Άλση – 21 στρέμματα

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο, τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση, έχουν ως εξής:

α) Αμέλεια 33,95%
β) Πρόθεση 36,99%
γ) Τυχαία 3,89%
δ) Φυσική 6,02%
ε) Άγνωστη 19,15%

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε πως, εκτός από τις απαραίτητες πιστώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν εγκαίρως, πρέπει να διατεθούν για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, ώστε οι φορείς να προχωρήσουν στη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως στη συντήρηση δασικού δικτύου και την διάνοιξη καινούργιου, στην τοποθέτηση κρουνών εντός κατοικημένων περιοχών, αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού για την πραγματοποίηση προληπτικών εργασιών της Δασικής Υπηρεσίας και των δήμων. Οι όποιες προσλήψεις πρέπει να γίνονται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι απαραίτητες εργασίες.

Κλείνοντας, ο αρχηγός του Σώματος υπογράμμισε ότι, με δεδομένη την εμφάνιση προβλημάτων, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, προκύπτει η ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων από όλους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα και αντιξοότητες, που ενδεχομένως προκύψουν.