Στη δημοσιότητα δόθηκε υλικό, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Wildlife Conservation Society» στο οποίο καταγράφεται η δολοφονία ενός ελέφαντα από λαθροθήρες στη κεντρική Αφρική. Το υλικό συλλέχτηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «96 ελέφαντες», που ως σκοπό είχε να ενημερώσει το κοινό πως σκοτώνονται ημερήσιως 96 ελέφαντες για χάρη του ελεφαντόδοτου. Η μεγαλύτερη ζήτηση ελεφαντόδοτου καταγράφεται σε Ασία και Κίνα, καθώς θεωρείται υλικό που προσδίδει κύρος και στη μαύρη αγορά η τιμή πώλησης τους ξεκινά από 1.500 ευρώ.   

Ads

Το ακουστικό υλικό αποτελεί προϊόν επεξεργασίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Elephant Listening Project», του πανεπιστημίου Κορνέλ. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες άφησαν φορητές συσκευές στην φύση για να καταγράψουν την επικοινωνία των ελεφάντων μέσω χαμηλών συχνοτήτων. Όταν ανέκτησαν τις συσκευές διαπίστωσαν πως αυτές είχαν καταγράψει ένα περιστατικό λαθροθηρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, η αφρικανική ήπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον αφανισμό του ελέφαντα σε πολλές περιοχές εξαιτίας της λαθροθηρίας, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης, που συντάχθηκε με συνεργασία δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από αξιωματούχους της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση.

image

Ads

Το έτος 2012 καταγράφηκαν 22.000 θανατώσεις ελεφάντων εκ των οποίων μόνο οι 15.000 ήταν επίσημες. Ωστόσο παρόλο που οι θανατώσεις είναι λιγότερες από το 2011 –σημειώνεται ότι είχαν καταγραφεί 25.000 θάνατοι- οι αξιωματούχοι ότι οι ρυθμοί εξόντωσης τους είναι τραγικά υψηλοί. Ενώ τα στοιχεία για το τρέχον έτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερα και από του 2011.

image

«Ο εκτιμώμενος ρυθμός θανάτωσης του 7,4% το 2012 παραμένει σε επίπεδα τόσο υψηλά που δεν είναι βιώσιμα, καθώς υπερβαίνει τους ρυθμούς φυσικής ανάπτυξης του πληθυσμού (που συνήθως είναι χαμηλότεροι από 5%)», αναφέρει η έκθεση.

image

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο συνολικός πληθυσμός των ελεφάντων έφτανε τα 10 εκατομμύρια ενώ σήμερα μετρά μόλις μισό. Οι οργανώσεις σημειώνουν πως στη Κεντρική Αφρική τα ποσοστά θανάτωσης είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι στην υπόλοιπη ήπειρο.

«Οι αριθμοί είναι πολύ απογοητευτικοί. Όσοι ελέφαντες και αν θανατώνονται είναι πάρα πολλοί», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο αντιπρόεδρος του αφρικανικού προγράμματος της WWF Ριτσαρντ Κάρολ.