Το υβριδικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στην Ικαρία είχε εγκαινιαστεί από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ ως ένα καινοτόμο ενεργειακό έργο-«πρότυπο» για ολόκληρη την Ευρώπη. Δύο και πλέον χρόνια μετά, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί ένα κακό αστείο εις βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος.
Ads
«Μαύρη ανάπτυξη», χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στο νησί ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Ο κ. Τσιμπίδης μίλησε στο tvxs.gr για την ανατριχιαστική αυτοψία που πραγματοποίησαν οι ερευνητές της οργάνωσης στο εργοτάξιο:
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό και τις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης, επίχωση εκατοντάδων τόνων χρησιµοποιηµένων ορυκτελαίων, εκτόπιση μεγάλων ποσοτήτων χώματος και εργασίες οι οποίες εκτελούνταν µε προβολείς κατά τη διάρκεια της νύκτας, ώστε να µη γίνονται αντιληπτές.
Η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της Κάτω Προεσπέρας είναι εμφανής: Το παράκτιο οικοσύστημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ποτιστεί με τοξικά απόβλητα και έχουν διαβρωθεί, ενώ το οικολογικό αποτύπωμα του εργοταξίου, μάλλον αγνοεί την ουσία του έργου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι:
«Όλοι έχουν παραπλανηθεί μέσα από ωραιοποιημένα σχέδια. Τους μίλησαν για ένα τεράστιο έργο στον τόπο τους, που θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτονομία, έσοδα, τουρισμό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Τους είπαν πως θα φτιάξουνε δρόμο, ο οποίος τελικά υπερβαίνει τα 12 μέτρα πλάτος. Σχεδόν όσο η Αττική Οδός, σε ένα μικρό χωριουδάκι!»
Ο δρόμος αυτός πιθανότατα θα καταστρέψει το τελευταίο δάσος που έχει μείνει, και κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί ένα «φαραωνικό» έργο, το οποίο επεκτείνεται από τη θάλασσα μέχρι τα 700 μέτρα υψόμετρο και η κλίση του υπερβαίνει σε κάποια σημεία το 60%.
«Πρώτα απ’ όλα, έχουν πατήσει πάνω στον αιγιαλό για να φτάσουν στη θάλασσα» επισημαίνει ο ερευνητής του «Αρχιπελάγους», που εξηγεί το παρασκήνιο της καταπάτησης: «Είχαν ζητήσει άδεια από την κτηματική υπηρεσία, η οποία δεν τους την είχε δώσει επειδή δεν τεκμηρίωναν τι ήθελαν να κάνουν. Πήγαν λοιπόν στο Πολυτεχνείο και βρήκανε μια μελέτη-«μαϊμού» από κάποιον, που λέει ότι πετώντας τα μπάζα στη θάλασσα, θα δημιουργηθεί παραλία! Η περιβαλλοντική υπηρεσία φυσικά απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον προσβλητικό και δεν πήραν την άδεια, αλλά παρόλα αυτά, καταπάτησαν τον αιγιαλό, άναψαν προβολείς και κάνουν πραγματικά ό,τι τους κατέβει. Ό,τι προλάβουν».
Οι καταγγελίες του Ινστιτούτου είναι αξιοπρόσεκτες, ειδικά για ένα έργο που υλοποιείται με την έγκριση και υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος: «Τη μέρα που πήγε ο επιθεωρητής, ανέβηκα και εγώ στο εργοτάξιο, απ’ όπου έβγαιναν μαύροι καπνοί» λέει ο κ. Τσιμπίδης. «Είχαν βάλει τους εργάτες και έκαιγαν τα πάντα: φίλτρα, λάδια, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Δηλαδή ο ίδιος ο επιθεωρητής του υπουργείου Περιβάλλοντος τους έβαλε να τα κάψουν. Είναι αδιανόητο».
Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η έντονη βροχόπτωση ξέθαψε κάτω από τα μπάζα του εργοταξίου ακάλυπτες δεξαµενές και βαρέλια µε χρησιµοποιηµένα ορυκτέλαια. Τα απόβλητα αυτά ήταν προφανώς κρυμμένα κάτω από το χαλί, γεγονός που για τον κ. Τσιμπίδη αποδεικνύει πως «σε μία χώρα που μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα νομικά εμπόδια, που δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί επειδή επηρεάζονται από τους πολιτικούς. Όλες οι υπηρεσίες περιβάλλοντος έχουν αχρηστευτεί και δεν μπορούν να κάνουν το αυτονόητο».
Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος» όμως, το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν έχει να κάνει με λάθη και παραλείψεις. Το Ινστιτούτο είχε προειδοποιήσει από το ξεκίνημα του έργου, πως το υβριδικό εργοστάσιο αποτελεί μια ακριβή και μη ανταποδοτική λύση, η οποία δεν είχε μελετηθεί λεπτομερώς.
«Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε μεγάλες ποσότητες αιολικής ενέργειας, αλλά αυτοί πήγαν κατευθείαν στους εργολάβους και όχι στην τεχνολογία» αναφέρει ο διευθυντής του ινστιτούτου.
Ωστόσο, μετά από τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του «Αρχιπελάγους» προς όλους τους αρμόδιους φορείς, το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι υπεύθυνοι αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Τσιμπίδης εμφανίζεται δικαιωμένος:
«Ευτυχώς άνοιξε χθες η δικογραφία για το θέμα, έχει επέμβει ο εισαγγελέας, θα γίνουν ανακρίσεις και οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα κληθούν να δείξουν τις γνωματεύσεις τους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >