Όλο και λιγότεροι τάσσονται υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών, σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC. Σύμφωνα με την έρευνα, η αντίθεση σε χώρες που διατηρούν πυρηνικά προγράμματα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2005 καθώς οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την ενίσχυση των ΑΠΕ. Εξαίρεση αποτελούν Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

 

Η δημοσκόπηση της Globescan διενεργήθηκε σε δείγμα 23.231 ανθρώπων σε 23 χώρες, από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Μόλις το 22% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τη δήλωση ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά ασφαλής, αποτελεί σημαντική πηγή ηλεκτρισμού και θα πρέπει να κατασκευάσουμε περισσότερα εργοστάσια παραγωγής». Περισσότεροι από 7 στους 10 είπαν ότι η χώρα τους θα μπορούσε «να αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια μέσα σε 20 χρόνια» εάν επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Ads

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 4 στους 10 τάσσονται υπέρ της χρήσης των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων – χωρίς την κατασκευή νέων- ενώ 3 στους 10 θα ήθελαν το άμεσο κλείσιμο όλων των εργοστασίων.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση, του 2005, είχε πραγματοποιηθεί σε οκτώ χώρες με πυρηνικό πρόγραμμα. Στις περισσότερες εξ αυτών, η αντίθεση στα πυρηνικά είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη. Στη Γερμανία, που εσχάτως αποφάσισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της μέσα σε περίπου 10 χρόνια, 9 στους 10 δηλώνουν σήμερα κατά της πυρηνικής ενέργειας, όταν το 2005 το ποσοστό ήταν 73%.

Στη Γαλλία, η οποία καλύπτει το 75% των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια, το ποσοστό ανέβηκε από το 66% στο 83%, ενώ στη Ρωσία από το 61% άγγιξε το 83%. Στην Ιαπωνία, παρότι οι μνήμες παραμένουν τόσο νωπές, η αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε μεν, αλλά λιγότερο απ’ όσο ίσως θα περίμενε κανείς: από το 76% στο 84%.