Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής περιγράφουν οι περιβαλλοντολόγοι και προειδοποιούν για τις συνέπειες από τη σταδιακή άνοδο της στάθμης των ωκεανών εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 2018 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, συνεχίζοντας μια ανοδική πορεία που είναι άμεσο αποτέλεσμα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το κλειδί στις μετρήσεις που έγιναν είναι οι ωκεανοί, καθώς απορροφούν περισσότερο από το 90% της θερμότητας που προκύπτει από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπώς αν κάποιος επιθυμεί να αξιολογήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να παρατηρήσει τη θέρμανση των ωκεανών.

Ads

Φυσικά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι μέτρησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά κανένας δεν είναι τόσο αξιόπιστος. Οι θερμοκρασίες του αέρα για παράδειγμα που χρησιμοποιούνται πολύ πιο συχνά ως στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι αρκετά ασταθείς. Παρόλο που υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση υψηλότερων θερμοκρασιών του αέρα, κάθε έτος μπορεί να είναι θερμότερο ή πιο κρύο από το προηγούμενο.

Συνεπώς οι ωκεανοί μπορούν να μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα πάνω στο θέμα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πιο ζεστά, με τις μετρήσεις να χτυπούν κόκκινο. Το 2018 η θερμότητα των ωκεανών ανήλθε σε 196.700.000.000.000.000.000.000.000 τζάουλ. Ο τρέχων ρυθμός θέρμανσης των ωκεανών ισοδυναμεί με πέντε ατομικές βόμβες που εκρήγνυνται κάθε δευτερόλεπτο, σύμφωνα με δημοσίευμα τουGuardian.

Οι μετρήσεις έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences» σε άρθρο του Lijing Cheng και των συναδέλφων του από το Ινστιτούτο Atmospheric Physics στην Κίνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών η θερμότητα των ωκεανών παρουσιάζει σταθερή αύξηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Ads

Η θέρμανση του ωκεανού αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και δυστυχώς υπάρχουν πολλές συνέπειες. Αρχικά, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού «επεκτείνεται» και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθώς οι πάγοι λιώνουν. Περίπου το ένα τρίτο της αύξησης των υδάτων των ωκεανών οφείλεται στη θερμότητα που απορροφάται από τους ωκεανούς. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περίπου ένα μέτρο μέχρι τα τέλη του αιώνα, γεγονός, που θα αρκούσε για να εκτοπίσει 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ τα νερά των ωκεανών σε βάθος έως δύο χιλιομέτρων θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης τα ζεστά νερά θα συμβάλλουν στο να υπάρξουν πιο δυνατές καταιγίδες, κυκλώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στις ΗΠΑ έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολλούς τυφώνες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, ενώ οι καταιγίδες αυξάνουν τις πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν «σκοτώσει» κι έχουν αφήσει άστεγο αρκετό κόσμο, ενώ στο μέλλον μπορούμε να δούμε ακόμα πιο εφιαλτικές εικόνες, αν δεν λάβουμε όλοι δραστικά μέτρα.

Η θέρμανση των ωκεανών όμως προκαλεί τεράστια προβλήματα και στη θαλάσσια ζωή, ιδιαίτερα στους κοραλλιογενείς υφάλους. Ειδικότερα, η υπερθέρμανση των ωκεανών σκότωσε κοραλλιογενείς υφάλους σε ρυθμό ρεκόρ, με αποτέλεσμα τη μείωση στα είδη των ψαριών που στερούνται της φυσικής τους κατοικίας.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, που έχουν πια καλύτερα στοιχεία στα χέρια τους, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν το ρόλο – κλειδί των ωκεανών για την μετρίαση της κλιματικής αλλαγής. Η θερμοκρασία, η αλατότητα, το pH και άλλες παράμετροι των ωκεανών του πλανήτη παρακολουθούνται από ένα στόλο (με την ονομασία Argo) σχεδόν 4.000 θαλάσσιων ρομπότ που, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάθε λίγες μέρες βουτάνε σε βάθος έως 2.000 μέτρων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από όλους να δράσουν άμεσα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. «Μπορούμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά πρέπει να δράσουμε αμέσως. Έχουμε τα μέσα να κάνουμε τη διαφορά, λείπει μόνο η βούληση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.