Οι επιχορηγήσεις για παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του καλαμποκιού κατά 17% το 2011, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η αμερικανική πολιτική για τα βιοκαύσιμα ευνοεί τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων.

Ads

Η έρευνα του Bruce Babcock από το πανεπιστήμιο της Iowa των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για το Εμπόριο και την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Γενεύη, δείχνει πως οι υψηλές τιμές της βενζίνης φέτος ίσως να έχουν εντείνει τη ζήτηση για αιθανόλη, δημιουργώντας μια ακόμη μικρότερη αγορά για το καλαμπόκι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αυξημένη ζήτηση από την έκπτωση φόρου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του καλαμποκιού», ανέφερε ο Bruce Babcock. «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τα βιοκαύσιμα».

Οι τιμές του αραβοσίτου για το 2011 θα ήταν περίπου κατά 17% χαμηλότερες απ’ όσο αναμένονται υπό τις παρούσες συνθήκες, αν οι επιδοτήσεις αιθανόλης είχαν εξαλειφθεί πριν από την έναρξη του έτους», τόνισε ο Babcock. «Όταν οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλές, όπως είναι τώρα, η ζήτηση για αιθανόλη είναι υψηλή, κάτι που δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση της αγοράς του αραβόσιτου».

Ads

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ της παροχής 6 δις. δολαρίων για την επιδότηση αιθανόλης, σε μια κίνηση σε μεγάλο βαθμό συμβολική που στέλνει όμως ένα μήνυμα αυξανόμενης ανησυχίας για την υποστήριξη των βιοκαυσίμων που παράγονται κυρίως από καλαμπόκι.

Οι υποστηρικτές της αιθανόλης ισχυρίζονται πως τα βιοκαύσιμα βοηθούν στη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα και στη μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Όμως οι επικριτές της αιθανόλης θεωρούν πως η επιδότηση ενθαρρύνει τους καλλιεργητές να επενδύουν στην καλλιέργεια σιτηρών για την παραγωγή καυσίμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.