Αύξηση του κόστους αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

Ads

Οι νέες οικοδομές θα πρέπει να διαθέτουν «πιστοποιητικό πληρότητας» και ακόμα 9 άλλες εγκρίσεις, ενώ η οικοδομή θα αποτυπώνεται σε βίντεο ή DVD, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Όλα αυτά τα αυστηρότερα κριτήρια, προκαλούν αύξηση του κόστους της άδειας οικοδόμησης. Ο τρόπος έκδοσης του νέου πιστοποιητικού από τον μηχανικό του κάθε κτιρίου, ο τρόπος ελέγχου και οι προβλεπόμενοι περιοδικοί επανέλεγχοι θα καθοριστούν με μελλοντικό προεδρικό διάταγμα.

Σταδιακά, θα ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς οι ήδη υφιστάμενες οικοδομές.

Προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 10% των αδειών της κάθε πολεοδομίας, καθώς και από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης σε ποσοστό 2%. Είναι η δικλίδα για να μην υπάρξει νέα γενιά αυθαιρεσιών στις νόμιμες οικοδομικές άδειες, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί το πλήρες πλαίσιο του υπουργείου για τη δόμηση, τα αυθαίρετα και την ένταξη των περιοχών στο σχέδιο.

Ads

Με το νομοσχέδιο διορθώνονται οι ρυθμίσεις του νόμου 3775/2009 για τις νέες οικοδομές: Οι ημιυπαίθριοι θα αντιπροσωπεύουν το 15% της επιφάνειας του κτιρίου, αλλά το βάθος τους θα είναι έως 2,50 μέτρα. Το πλάτος τους θα είναι ίσο με το βάθος. Οι ανοικτοί χώροι στάθμευσης σε πιλοτή δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Η απόσταση του υπόγειου χώρου από το φυσικό έδαφος θα είναι 1,50 μέτρα.