Αντισυνταγματικό έκρινε το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας το σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου «φόρο άνθρακα» στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, το σχέδιο προβλέπει πολλές εξαιρέσεις και δημιουργεί αδικίες.

Ads

Η γαλλική κυβέρνηση, μετά τη γνωστοποίηση της απόφαση, ότι θα προχωρήσει σε νέο σχέδιο, τονίζοντας ότι «η Γαλλία έχει δείξει ότι είναι ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και θα παραμείνει σε αυτή την ηγετική θέση παρουσιάζοντας νέα νομοθεσία στις 20 Ιανουαρίου».

Το σχέδιο προέβλεπε την επιβολή νέου φόρου 17 ευρώ ανά τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος φόρος θα επιβαλλόταν και στους οικιακούς καταναλωτές και σε ορισμένα εργοστάσια, όχι όμως στη βαριά βιομηχανία και τις μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο σημείωε ότι το σχέδιο θα εξαιρούσε το 93% του συνόλου των εκπομπών. «Ο μεγάλος αριθμός εξαιρέσεων από το φόρο άνθρακα βαίνει αντίθετα στο στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και παραβιάζει την ισότητα που απολαμβάνουν όλοι» ανέφερε η απόφαση.

Ads