Λίγες ώρες έχουν απομείνει για τη φετινή παγκόσμια εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής «Ώρα της Γης» και η συμμετοχή από δήμους και κοινότητες της Ελλάδας είναι μεγάλη. Πέρυσι η χώρα μας έδωσε βροντερό παρών και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του WWF Ελλάς.

Ads

Η οικολογική ευαισθησία της Ελλάδας όμως δεν αντικατοπτρίζεται στη μαζική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Η πολιτική ηγεσία της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το περιβάλλον σαν πολιτική ασύμβατη με την ατζέντα της.

Η οικολογική συνείδηση των αρχών είναι ανύπαρκτη. Η πλειοψηφία των δήμων που δήλωσε συμμετοχή δεν διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των σκουπιδιών, οι περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν αδιάκοπα το περιβάλλον, ενώ οικολογική η παιδεία του Έλληνα παραμένει ελλιπής.

Η εκάστοτε κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στο περιβάλλον παρά το γεγονός πως η συνειδητή και έγκαιρη στροφή της Ελλάδας προς την καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στο να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση.

Ads

Σύμφωνα με το WWF, το πράσινο σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει εκτός από την καθαρή ενέργεια την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και των απορριμμάτων, μπορεί να φέρει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, να οδηγήσει σε ένα δικαιότερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας η χώρα μας σε θέματα οικολογικής ευαισθησίας θα μένει μόνο σε πλασματικές πρωτιές που δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό οικολογικό πρόσωπο της Ελλάδας το οποίο παραμένει «βρόμικο».

Η «Ώρα της Γης 2010» πραγματοποιείται φέτος στις 27 Μαρτίου, στις 20:30 μ.μ. Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή για φέτος, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.