Στην Ελλάδα βρέθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος φιλόσοφος Tom Regan, ο οποίος θεωρείται ο ιδεολογικός ηγέτης του παγκόσμιου κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων. Ο κ. Regan μίλησε στο tvxs.gr για τη φιλοσοφία του κινήματος και την ανάγκη αλλαγής οπτικής γωνίας κυβερνήσεων και πολιτών απέναντι στο θέμα της κακοποίησης των ζώων.

Ads

Ο Tom Regan έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία για το διδακτικό του έργο, για συγγραφή σεναρίων και σκηνοθεσία ενώ έχει υπάρξει δυο φορές υποψήφιος για το βραβείο Πούλιτζερ. Μεταξύ άλλων, έχει λάβει το βραβείο Gandhi για την εξέχουσα συνεισφορά του στο κίνημα το 1986. Έχει συγγράψει πάνω από είκοσι βιβλία και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, μέσα από τα oποία εξετάζει τι είναι πραγματικά ηθικό και δίκαιο. Οι θεωρίες του για την περιβαλλοντική πολιτική και την ιατρική ηθική αναλύονται συχνά σε φιλοσοφικο-κοινωνικά άρθρα, ενώ τα έργα του περί ευθανασίας και δικαιωμάτων των ζώων αναφέρονται σε πολλά δοκίμια φιλοσοφικής ηθικής. Επιπλέον, ο καθηγητής Regan έχει συμβάλει σημαντικά στην Ιστορία της φιλοσοφίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Μέσα από το έργο του, ο καθηγητής Regan υποστηρίζει ότι τα μη ανθρώπινα όντα είναι «υποκείμενα μιας ζωής», όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και ότι, εάν επιθυμούμε να αποδώσουμε αξία στα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν λογική ή όχι, τότε, προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και συνεπείς με αυτή την ιδέα, πρέπει ομοίως να αποδώσουμε την ίδια αξία και στα μη ανθρώπινα όντα.

Ο καθηγητής Regan βρέθηκε στην Ελλάδα ως επίσημος προσκεκλημένος της ημερίδας «Άνθρωποι-Ζώα-Φύση: Από τον Ανθρωποκεντρισμό στον Οικοβιοκεντρισμό» που διοργάνωσαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ και ΣΟΛΩΝ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Ads

Σχετικοί σύνδεσμοι: The Tom Regan Animal Rights’ Archive image, An American Philosopher: The career of Tom Regan image, www.tomregan-animalrights.com image , ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. image