Τα κρούσματα θανάτωσης σκύλων και γατών με φόλες έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής Ντεπό στη Θεσσαλονίκη. Από τις 23 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 4 αδέσποτα σκυλιά, ενώ ένα από αυτά βρέθηκε δίπλα στο κάδο που είναι τοποθετημένο ακριβώς απέναντι από το ‘Α Αστυνομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των γατών που δηλητηριάστηκαν, ενώ μια αδέσποτη σκυλίτσα σώθηκε στο παρά πέντε, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των περαστικών.

Ads

Παρότι υπάρχει νόμος που προβλέπει την επιβολή προστίμου, ακόμη και ποινή φυλάκισης σε όποιον σκοτώνει ζώα (άρθρο 8 του ΦΕΚ Α240 «Περί προστασίας των ζώων», και παράγραφος 5 άρθρου 12 του νόμου 3170/2003), η εφαρμογή του είναι αδύνατη λόγω της αδιαφορίας των αρχών.
«Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα, τους είπαμε να κάνουν κάτι, να βγάλουν έστω μια ανακοίνωση ότι έμαθαν για το περιστατικό και να αφήσουν το τηλέφωνό τους για όποιον έχει να δώσει πληροφορίες, αλλά είπαν πως δεν μπορούν να το κάνουν», δήλωσαν στο tvxs κάτοικοι της περιοχής που έχουν θορυβηθεί από την απανθρωπιά αυτού που επιδίδεται στο «σπορ» της θανάτωσης των ζώων, αλλά πολύ περισσότερο από την αδιαφορία των αρχών. Αν και ο δήμος Καλαμαριάς ευαισθητοποιήθηκε για το θέμα και εξέδωσε ανακοινώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης- στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η εν λόγω περιοχή – δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Το χειρότερο είναι πως δεν έχει ασκηθεί ακόμα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα ο δράστης να κυκλοφορεί ακόμα ανενόχλητος και έτοιμος να επαναλάβει το φρικιαστικό του «έργο».

Τα τελευταία κρούσματα δηλητηρίασης στο Ντεπό επαναφέρουν το θέμα της απουσίας μια πολιτικής στην Ελλάδα που να αντιμετωπίζει τα ζώα ως υποκείμενα ζωής και να μην επιτρέπει την κακοποίησή τους.
Κατερίνα Τοπαλίδου