Παρά το καταστροφικό «κάζο» στον Κόλπο του Μεξικού, που συνεχίζεται με αμείωτα τα καταστροφικά του αποτελέσματα και που έχουν θέσει υπό την πλήρη αμφισβήτηση τις επιχειρήσεις της BP, η πετρελαϊκή εταιρία φαίνεται να μην πτοείται και έχει ξεκινήσει να αρχειοθετεί ένα νέο αμφισβητούμενο σχέδιο γεώτρησης και εξόρυξης, κοντά στην Αλάσκα αυτή τη φορά.

Ads

Τρία μίλια περίπου από την ακτή της Αλάσκας, η BP σχεδιάζει να τρυπήσει δύο μίλια κάτω από τη θάλασσα και έπειτα έξι έως οκτώ μίλια οριζόντια για να καταφέρει να εξορύξει πετρέλαιο από μια «δεξαμενή» που όπως υπολογίζεται διαθέτει περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού». Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε ομοσπονδιακά ύδατα.

Όλα τα άλλα ανάλογα νέα προγράμματα στην Αρκτική έχουν παυθεί από το μορατόριουμ της κυβέρνησης Obama για την παράκτια διάτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακότερων προγραμμάτων όπως τα σχέδια της Shell για να ανοιχθούν με τρυπάνι τρία «φρεάτια» στη θάλασσα Chukchi και δύο στο Beaufort.

Αλλά το πρόγραμμα «Liberty» της BP, έχει απαλλαχθεί δεδομένου ότι έχει θεωρηθεί ως «χερσαίο» πρόγραμμα ακόμα κι αν είναι περίπου τρία μίλια από την ακτή, στη θάλασσα Beaufort. Ο λόγος είναι πως το κοίτασμα βρίσκεται κάτω από ένα τεχνητό νησί, μια σωρός 31 στρεμμάτων αμμοχάλικου σε περίπου 22 πόδια νερού, που χτίστηκε από τη ίδια τη BP.

Ads

Το πρόγραμμα έχει λάβει ήδη τις κρατικές και ομοσπονδιακές περιβαλλοντικές άδειές , όμως η BP πρέπει να καταθέσει ακόμα την τελική αίτησή της για τη γεώτρηση που αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Σύμφωνα με επιστήμονες και οικολόγους το πρόγραμμα έχει βοηθηθεί παρασκηνιακά για να προχωρήσει για άγνωστους, μέχρι στιγμής προς αυτούς, λόγους.

Παρά το γεγονός πως οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστές, κατέθεσαν την ανεξάρτητη ανάλυσή τους, σε μια ασυνήθιστη πρακτική από τις ορισμένες διαδικασίες, επιτράπηκε το 2007 στη BP, να συντάξει την περιβαλλοντική αναθεώρησή και ανάλυση για το πρόγραμμα καθώς επίσης και τα έγγραφα διαβουλεύσεών σχετικά με το νόμο για τα είδη υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με δύο επιστήμονες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τη διαχείριση ορυκτών που επιτηρεί τη διάτρηση από το γραφείο της Αλάσκας.

Ήδη επιστήμονες και άλλοι κριτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τυχόν επανάληψη της καταστροφής στο Κόλπο του Μεξικού επειδή το πρόγραμμα «Liberty» περιλαμβάνει μια μέθοδο διάτρησης, «εκτεταμένης προσιτότητας», που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες είναι περισσότερο επιρρεπής σε εκρήξεις αερίων. Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και δημιούργησε την έκρηξη στην πλατφόρμα «Deepwater Horizon».

Πηγή: The New York Times