Την επέκταση έως τις 30 Νοεμβρίου του μορατόριουμ στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την ακύρωση από την αμερικανική δικαιοσύνη της προηγούμενης απαγόρευσης που είχε εφαρμοσθεί στα πλαίσια της μάχης για την καταπολέμηση της ρύπανσης από διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ads

«Περισσότερες από 80 ημέρες από την έναρξη της διαρροής, μία παύση στις γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη για να προστατευθούν οι κοινότητες, οι ακτές και η άγρια ζωή από τους κινδύνους που σήμερα εγκυμονούν οι γεωτρήσεις αυτές» τονίζει, σε ανακοίνωσή του,ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ.

Ο ίδιος προσθέτει πως η απόφασή του βασίσθηκε στην «ανικανότητα» του πετρελαϊκού τομέα να εμποδίσει την μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα.

Ένα πρώτο εξάμηνο μορατόριουμ που αποφάσισε ο αμερικανός πρόεδρος έπειτα από τη διαρροή, είχε ακυρωθεί τον Ιούνιο από δικαστήριο της Λουϊζιάνα και την Πέμπτη η δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να αρθεί η ακύρωση της απαγόρευσης.

Ads

Εν τω μεταξύ, η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ τοποθέτησε την Δευτέρα μια νέα χοάνη στο σημείο της διαρροής του πετρελαίου, στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε στην ιστοσελίδα της. Το βίντεο που παρουσίασε η ΒΡ δείχνει τη χοάνη σε βάθος 1500 μέτρων.

Το νέο σύστημα, που αποκαλείται «Top Hat 10», αντικαθιστά το προηγούμενο το οποίο αντλούσε σε καθημερινή βάση περίπου 25.000 βαρέλια πετρελαίου, τη στιγμή όμως που στη θάλασσα διέρρεαν 35.000-60.000 βαρέλια.

Στόχος της εταιρείας είναι με το νέο “καπάκι” να σταματήσει εντελώς τη διαρροή. Για το σκοπό αυτό η BP θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δοκιμές που θα διαρκέσουν από 6 έως 48 ώρες.