Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, Oργανισμός Pυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος της Aθήνας (ΟΡΣΑ) μετατρέπεται σε «πράσινη δεξαμενή σκέψης και δράσης». Ως μέρος της αναβάθμισής του υπόσχεται μέσα από νέες πολιτικές να θεσμοποιήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Αττική.

Ads

Συγκεκριμένα, μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του ΟΡΣΑ είναι η αποτροπή επέκτασης του οικιστικού ιστού, η αντιπυρική προστασία των δασών Αττικής, η αναθεώρηση της πολιτικής για την κινητικότητα στην Αττική με αποφασιστική στροφή στη δημόσια συγκοινωνία, η δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων, η προστασία των ορεινών όγκων και παραλιών. Επίσης, η προστασία γης υψηλής παραγωγικότητας, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων και η περιβαλλοντική πληροφόρηση για την πόλη. Ο Οργανισμός θα έχει ευθύνη για τον συντονισμό με τους δημόσιους φορείς και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ελπιδοφόρες είναι οι επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τα νέα διοικητικά Συμβούλια τόσο του ΟΡΣΑ, όσο και της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων ΑΕ. Ο κ. Γιάννης Πολύζος , αντιπρύτανης ΕΜΠ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, είναι ο νέος Πρόεδρος του OPΣA είναι γνωστός για τις θέσεις του στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αθήνας. «Η εξάπλωση της Αθήνας θα πρέπει επιτέλους να ελεγχθεί. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για κατάργηση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, για αποτροπή της οικοδόμησης κατά μήκος των οδικών αξόνων και απόλυτη προστασία όλων των μεγάλων και μικρών φυσικών και αδόμητων χώρων της Αττικής – δημόσιων ή ιδιωτικών», λέει.

Ο κ. Πολύζος, έχει δηλώσει ότι το ρυθμιστικό Σχέδιο Σουφλιά, το οποίο θα επέκτεινε την Αθήνα κατά 200.000 στρέμματα, οραματιζόταν μία Αττική υποταγμένη στους κανόνες της αγοράς του real estate, με βάση την Αττική οδό, τα εμπορικά κέντρα και τα αυθαίρετα. Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι μια σοβαρή οικονομία της αγοράς βασίζεται στον προγραμματισμό.

Ads

Στο ίδιο φάσμα απόψεων κινείται και η κυρία Μαρία Μαντουβάλου, ομότιμη καθηγήτρια Πολεοδομίας στο ΕΜΠ, μέλος του ΟΡΣΑ, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για σταδιακούς περιορισμούς στη δόμηση. Όσον αφορά τη νέα ηγεσία της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ Α. Ε.), πρόεδρος ορίστηκε η μέχρι χθες διευθύντρια της εταιρείας και έμπειρη πολεοδόμος κ. Ντόρα Γαλάνη.