Νέα βελτιωτική αλλαγή στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, που αφορά τους περιοριστικούς όρους οικοδόμησης σε περιοχές Natura ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, μετά από νέες πιέσεις που δέχτηκε και από «πράσινους» βουλευτές. Βάσει της νέας ρύθμισης, όλα τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων που υφίστανται μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις οικίες πολεοδομικές διατάξεις.

Ads

Η προηγούμενη διατύπωση, που απαλείφθηκε, ανέφερε πως άρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνταν κατ’ εξαίρεση «χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011».

Προβλέπεται ακόμη ότι άρτια και οικοδομήσιμα είναι τα οικόπεδα 10 στρεμμάτων που έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστους δρόμους τα 25 μέτρα και τα 45 μέτρα πρόσοψη στους υπόλοιπους εθνικούς ή επαρχιακούς, δημοτικούς ή άλλους δρόμους.

Στις τροποποιήσεις προβλέπεται και ρύθμιση για την παράταση υποβολής αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους μέχρι 30 Ιουνίου 2011, ενώ για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1/3/ έως 30/6 η καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου παρατείνεται για 4 μήνες.

Ads

Χθες το βράδυ η κ. Μπιρμπίλη είχε επιμείνει πως η ρύθμιση δεν μπορούσε να αλλάξει διότι προέχει η προστασία των περιοχών.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις των «πράσινων» βουλευτών

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τη δυνατότητα που έδωσε χθες η κ. Μπιρμπίλη, να θεωρούνται, δηλαδή, άρτια και οικοδομήσιμα όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα, μέχρι την 1η Μαρτίου 2011, συνέχισαν και σήμερα τις πιέσεις για «περισσότερες νομικές αποσαφηνίσεις».

Ο κ. Πρωτόπαππας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως άλλα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των βουλευτών και του υπουργείου και άλλο είναι το κείμενο της ρύθμισης με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» βουλευτές να είναι έτοιμοι να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Μπορείτε να βρείτε μια διατύπωση και σχετική διάταξη η οποία να υλοποιεί τις παραπάνω αναγκαιότητες κατά τρόπο απλό, κατά τρόπο σαφή. Είναι μια πρωτοβουλία σας που θεωρούμε ότι μπορεί σημαντικά να βοηθήσει και να ξεπεραστεί και ένας σκόπελος αδικαιολόγητος ίσως, ο οποίος όμως έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής.

Για «νομοτεχνικές διατάξεις με ατέλειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά και να ρίξουν τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος» μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, ενώ για νομικές ασάφειες που «εμπεριέχουν τον κίνδυνο, να ερμηνευτούν υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις κατά το δοκούν» έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη.

Στο άλλο «στρατόπεδο» βρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για «στοχοποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος» με αναφορές για δογματικές αντιλήψεις, που, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχουν, καθώς η ίδια απέδειξε ότι ακούει τους βουλευτές.

«Σε μια χώρα που έχει βαριά βιομηχανία τον τουρισμό της δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στο περιβάλλον» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκολόπουλος.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που θέσπισε ειδικούς κανόνες δόμησης σε νησιά, ενώ εκτίμηση πως η τελευταία ρύθμιση «θα είναι μια ρύθμιση που πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές θα συμφωνήσουν γιατί όλοι θέλουν την προστασία του περιβάλλοντος».

Περαιτέρω αποσαφηνίσεις ζήτησαν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Κιλτίδης.

Την Πέμπτη το μεσημέρι οι ονομαστικές ψηφοφορίες

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη το μεσημέρι θα διεξαχθούν οι δύο ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά στον επαναχαρακτηρισμό των περιοχών, δεξιά και αριστερά των εθνικών οδών, ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο ΛΑΟΣ για το επίμαχο άρθρο 9 σχετικά τους όρους δόμησης σε περιοχές Natura.