Σε νέα τροποποίηση όσον αφορά στην οικοδόμηση σε περιοχές Natura προχώρησε πριν από λίγο στη Βουλή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με τη ρύθμιση άρτια και οικοδομήσιμα θα θεωρούνται όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές Natura, τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011. Θα είναι δε άρτια και οικοδομήσιμα όσα έχουν ελάχιστο πρόσωπο τα 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο και τα 45 μέτρα σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.

Ads

Ωστόσο, η υπουργός προσέθεσε στο νομοσχέδιο, ως δικλείδα ασφαλείας, ότι η έννοια του «κοινόχρηστου δρόμου» θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και όχι όπως σήμερα από αποσπασματικές αποφάσεις τοπικών αρχών.

Συγκεκριμένα, η νέα τροποποιημένη διάταξη που εισηγήθηκε η υπουργός και θα προστεθεί στο συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ορίζει: «Κατ΄ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».

Επιμένουν στις αντιδράσεις τους οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Ads

Επιπλέον αποσαφηνίσεις ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την υπουργό Περιβάλλοντος, παρά τη νέα τροποποίηση στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα, σχετικά με την οικοδόμηση σε περιοχές Natura στην οποία προχώρησε η κ. Μπιρμπίλη, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις από ανεπαρκείς έως προβληματικές. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν πως υπάρχουν νομικά προβλήματα που αφορούν στις κατατμήσεις και τις μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία, γι’ αυτό και θα πρέπει με απλό και καθαρό τρόπο να επαναδιατυπωθεί η διάταξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας σημείωσε ότι «είναι άδικο για χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην υπάρξει μια μεταβατικού χαρακτήρα διάταξη για τα 4 στρέμματα». «Μια πρωτοβουλία θα λειτουργήσει θετικά και θα βγάλει από την πόλωση» πρόσθεσε.

Εκτός από τη διαφωνία τους προς τις ρυθμίσεις της κ. Μπιρμπίλη, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έθεσαν και θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας φέρνει συνεχώς προ τετελεσμένων: παρουσιάζει διατάξεις με περιεχόμενο όχι μόνο άγνωστο σε μας, αλλά και συνεχώς διαφορετικό απ’ εκείνο για το οποίο είχαμε συμφωνήσει». Ανεπισήμως μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν και το ενδεχόμενο αν δεν αλλάξει κατά τη σημερινή διαδικασία κάποιες διατάξεις η υπουργός, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είναι οι Κώστας Γείτονας και Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και οι Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωϊδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Βούρος και Βαγγέλης Γιουματζίδης που αναμένεται να τοποθετηθούν στη συζήτηση επί των άρθρων.

Αντιδράσεις και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Κατά του επίμαχου άρθρου τάχθηκαν οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ, ενώ επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία αν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές. Αντίθετα, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης πρότειναν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των όρων δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του Λα.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης ανακοίνωσε πως καταθέτει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί των επίμαχων διατάξεων. Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «επιφυλάσσεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε πως «η θέση του υπουργείου τέθηκε από την αρχή σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση και έλαβε θετικά σχόλια». «Ακούσαμε τα επιχειρήματα τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011. Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Πολλοί υποστήριξαν ότι, αν και συμφωνούν επί της αρχής μαζί μας, πρέπει να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές αυτές και να μην επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση. Απαντώ ευθέως. Η εγκληματική καθυστέρηση δεκαετιών και η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, δεν μας δίνουν το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αν περιμένουμε να εκπονηθούν μελέτες για όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σήμερα έχουμε μόνο εγκεκριμένες 29 από τις 419, τότε θα είναι πολύ αργά. Επιλέγουμε λοιπόν αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό. Τη σωτηρία των περιοχών αυτών τώρα. Οι μελέτες θα ακολουθήσουν και αν και όπου αποδειχτεί ότι χρειάζεται ισχυρότερο καθεστώς προστασίας με διαβαθμίσεις, αυτό θα γίνει».