Εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί τουλάχιστον το 80% των πυρηνικών σταθμών σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενισχύοντας τους φόβους σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων.  Ωστόσο, πολλές από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους σταθμούς σκέφτονται να παρατείνουν κι άλλο το χρόνο ζωής τους.

Ads

 
«Υπάρχει η απαίτηση οι παλιότεροι πυρηνικοί σταθμοί να πληρούν ενισχυμένα πρότυπα ασφαλείας, που προσεγγίζουν εκείνα των σύγχρονων ή των μελλοντικών αντιδραστήρων», επισημαίνει η ΙΑΕΑ, συμπληρώνοντας πως η συνεχιζόμενη λειτουργία «μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην ικανότητα των κρατών να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με οικονομικό και αποδοτικό τρόπο».
 
Παρόλο που οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παλιοί αντιδραστήρες, επιχειρούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, διαβεβαιώνοντας πως «το επιχειρησιακό επίπεδο των πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως παραμένει υψηλό».
 
Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Yukiya Amano, γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, διαβεβαίωσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι σήμερα πιο ασφαλής συγκριτικά με πέρυσι, ένα χρόνο μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

image
 
Συνολικά παγκοσμίως λειτουργούν 435 πυρηνικοί σταθμοί, πολλοί εκ των οποίων, όπως επιβεβαιώνεται, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παλαιωμένα συστήματα.