Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το απόγευμα της Δευτέρας η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας τους δήμους Μαραθόκαμπου και Καρλοβασι στη Σάμο λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Η πυρκαγιά έφθασε μέχρι τα πρώτα σπίτια στον κάμπο του Μαραθόκαμπου, ενώ τουριστικές μονάδες και σπίτια εκκενώθηκαν. Απειλήθηκαν κατοικίες και οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής. Το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος περίπου 7 χλμ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ξημερώματα Τρίτης (01:00) η φωτιά περιορίζεται στη σπηλιά Πυθαγόρα ενώ απομακρύνεται από τις κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πιθανότατα έχουν καεί αγροικίες, που χρησιμοποιούνται κυρίως για γεωργικές δουλειές, και όχι κύριες οικίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καεί μια εξοχική κατοικία στο δήμο Μαραθόκαμπου.

Ads

Οι φλόγες έφθασαν μέχρι το δεύτερο παράλληλο δρόμο πάνω από τα Βοτσαλάκια, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία. Αναζωπύρωση υπήρξε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε περιοχή λίγο έξω από τα Βοτσαλάκια. Άλλο ένα μέτωπο, με χαμηλότερη ένταση, υπάρχει στην περιοχή πάνω από τον Μαραθόκαμπο. Και εκεί, ξενοδοχειακή μονάδα εκκενώθηκε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της.

Έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, στις 9:00 μ.μ. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επαναλάβουν τις πτήσεις τους με το πρώτο φως την Τρίτη.

Συνολικά επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 50 εθελοντές, 25 υδροφόρες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης, εστάλησαν από την Αθήνα 30 πυροσβέστες και 50 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο νησί μετέβη και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ads

Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις τρεις η ώρα μετά το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κακοπέρατο της Σάμου.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμου. Σημειώνεται ότι οι τρεις κτηνοτρόφοι που συνελήφθησαν στη Σάμο ως υπαίτιοι για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κοκκάρι, στις 28 Ιουλίου, ζήτησαν και πήραν νέα 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Η νέα προθεσμία λήγει την Τετάρτη το μεσημέρι.

Άλλα πύρινα μέτωπα

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή Άσπρα Σπίτια στο Πόρτο Γερμενό. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι μικροεστίες που βρίσκονται υπό έλεγχο και δεν απείλησαν κατοικημένη περιοχή ή μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης.

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή του Σκινιά, στο Δήμο Αρκαλοχωρίου της Κρήτης. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα με 7 άτομα, ενώ ρίψεις νερού έκανε ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 18:30 στη θέση Καντήλι στα Μέγαρα. Επί τόπου έσπευσαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 31 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 8:30 μ.μ.