Ερώτηση έθεσε ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων σε μεγάλες αποστάσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε τον περιορισμό σε 8 ώρες ανώτατης διάρκειας (χωρίς στάση και διακοπή) μεταφοράς των ζώων, στηρίζοντας εκστρατεία της διεθνούς οργάνωσης Animals’ Angels.

Ads

Εκατομμύρια ζωντανά μεταφέρονται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη με πολύωρα ταξίδια χωρίς διακοπή κάτω απο βασανιστικές συνθήκες, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία (Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005) επιτρέπει ταξίδια που διαρκούν για αρκετές μέρες.

Να μην επιτρέπεται ταξίδι περισσότερο των 8 ωρών ζητάνε πρωτοβουλίες πολιτών και ζωοφιλικές οργανώσεις. Η εκστρατεία επίσης στοχεύει στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών (στη διεύθυνση https://www.8hours.eu/) μέσω της Ευρωπαικής Πρωτοβουλίας Πολιτών, όπως προβλέπεται απο τη συνθήκη της Λισσαβόνας, προκειμένου η Κομισιόν να αναγκαστεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ο κ. Τρεμόπουλος ζητά στο ευρωκοινοβούλιο να τεθεί ως μέγιστο όριο 8 ωρών στα ταξίδια ζώων με προορισμό την πάχυνση ή τη σφαγή, χωρίς διακοπή ή στάση. «Οι διαρκείς μεταφορές εκατομμυρίων ζώων από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, αποτελούν έναν από τους πιο ακραίους παραλογισμούς της εντατικής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο ίδιος.

Ads

Συγκεκριμένα έθιξε τις βασανιστικές συνθήκες ταξιδιού των ζώων όπου βρίσκονται συνωστισμένα σε αναγκαστική ακινησία αλλά και την προστασία του καταναλωτή καθώς οι συνθήκες μεταφοράς τους ενισχύουν τη μετάδοση ασθενειών με αποτέλεσμα βλαπτικές συνέπειες στον καταναλωτή, «Η πρόταση για ανώτατο όριο διαδρομής τις 8 ώρες δεν αφορά μόνο την προστασία των ζώων: θέτοντας όρια σε μια παράλογη πρακτική, ενισχύει την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, βελτιώνει την υγεία των ζώων και την προστασία του καταναλωτή και περιορίζει τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μόνο εκεί όπου αυτή έχει πραγματικά να προσφέρει κάτι».

Η Ομοσπονδία των Κτηνιάτρων της Ευρώπης (FVE) δηλώνει ότι «Αναγνωρίζεται ιδιαίτερα ότι ο κίνδυνος για αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων αυξάνεται με τον αυξανόμενο χρόνο μεταφοράς τους» Οι καταστροφικές επιπτώσεις αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Το σημείο 5 του Κανονισμού δηλώνει ότι «για λόγους ευημερίας των ζώων η μεταφορά τους σε μακρινά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που προορίζονται για σφαγή, πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο». Το σημείο 18 δηλώνει ότι τα «μακρινά ταξίδια είναι πιθανό να έχουν πολύ πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων από τα πιο σύντομα».

Επιθυμητός στόχος είναι η τροποποίηση στον Κανονισμό του Συμβουλίου (EC) αριθ. 1/2005 για τον ορισμό ενός σύντομου επιτρεπόμενου χρόνου ταξιδιών για τη μεταφορά των ζώων.