Μέχρι και το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης μπορούν να καλύψουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΗΕ. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγγυάται ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη μας, εκτιμά η έκθεση.

Ads

Μόλις το 2,5% του τεχνικά αξιοποιήσιμου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να καλύψει μέχρι και το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2050, αναφέρει η ειδική έκθεση του ΟΗΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η έκθεση αποτελείται από 900 σελίδες και είναι μια αξιολόγηση των 160 σημαντικότερων μελετών για τις ανανεώσιμες πηγές. Οι εκατόν είκοσι ερευνητές σε συνεργασία με την IPCC επικεντρώνονται σε έξι τεχνολογίες: τη βιοενέργεια, τη γεωθερμία, τη υδροηλεκτρική, την ηλιακή ενέργεια, την αιολική και κυματική.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος των εκστρατειών για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace αναφέρει στην «Ελευθεροτυπία» ότι «στην ενεργειακή έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) επισημαίνεται ωστόσο ότι, παρά τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη αν δεν αρθούν πολλά από τα εμπόδια». Επίσης τονίζει ότι «χαιρόμαστε ως Greenpeace, διότι η έκθεσή μας με τον τίτλο «Ενεργειακή επανάσταση» επιλέχθηκε ως ένα από τα τρία βασικά σενάρια αυτής της έκθεσης.

Η “Ενεργειακή επανάσταση”, δημοσιεύτηκε το 2005 και έχει κυκλοφορήσει σε 40 χώρες. Σ’αυτήν έχουν αναπτυχθεί εθνικά σενάρια, καθώς επίσης και τρεις εκδόσεις παγκόσμιου σεναρίου».
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προσφέρει ηλεκτρισμό σε 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν καθόλου πρόσβαση. Παράλληλα θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και ασφαλές περιβάλλον στο μέλλον.

Ads