Σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ από τις υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών, η Μογγολία στρέφεται στον αμφιλεγόμενο κλάδο της γεωμηχανικής, χρηματοδοτώντας ένα από τα «μεγαλύτερα πειράματα δημιουργίας πάγου στον κόσμο», το οποίο αναμένται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ads

 
Στο πλαίσιο του πειράματος, επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κατασκευάσουν «ναλέντ» – στα ρωσικά παχιά στρώματα πάγου- που υπό κανονικές συνθήκες σχηματίζονται όταν το νερό ρέει πάνω σε ένα παγωμένο ποτάμι ή μια λίμνη. Καθώς η διαδικασία επαναλαμβάνεται, ο πάγος γίνεται όλο και παχύτερος, φθάνοντας σε σημείο να μπορεί να παρομοιαστεί με μικρό παγετώνα.
 
Το φιλόδοξο πείραμα θα στοιχίσει στην κυβέρνηση της Μογγολίας πάνω από 550.000 ευρώ. Στόχος είναι οι μίνι παγετώνες να δροσίσουν το ερχόμενο καλοκαίρι την πρωτεύουσα περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κλιματιστικά αλλά και την κατανάλωση νερού.
 
Για την υλοποίηση του σχεδίου τους, οι αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των μηχανικών της βρετανο-μογγολικής ECOS&EMI.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο οι μηχανικοί θα ανοίξουν τρύπες στον πάγο που καλύπτει τον ποταμό Τούουλ. Το νερό του, λένε, θα βγει στην επιφάνεια, όπου και θα παγώσει δημιουργώντας νέα στρώματα πάγου. Σε αντίθεση με το συνηθισμένο πάγο των λιμνών, που φθάνει το ένα μέτρο σε πάχος, τα «ναλέντ» συνεχίζουν να αναπτύσσονται ξεπερνώντας ακόμη και τα 7 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι λιώνουν πολύ αργότερα.
 
«Όλοι πανικοβάλλονται για τους παγετώνες και τους πολικούς πάγους που λιώνουν, όμως κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής βρει μια φθηνή, φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση», λέει στον Guardian της Βρετανίας ο γεωλόγος Ρόμπιν Γκρέισον, ο οποίος ζει στη Μογγολία. «Εάν γνωρίζεις πώς να τα διαχειριστείς, τα ναλέντ μπορούν να αποκαταστήσουν το μόνιμο πάγο δημιουργώντας δροσερά πάρκα στις πόλεις».