Στον εισαγγελέα προσέφυγε η Νομαρχία Μαγνησίας κατά του Δήμου Φερών για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να προστατεύσει τους δημότες από το μολυσμένο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο αλλά και άλλα επιβλαβή για την υγεία στοιχεία που εντοπίζονται στο νερό που φτάνει στα σπίτια των δημοτών.

Ads

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας ζητά την ποινική δίωξη των υπεύθυνων του Δήμου αλλά και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φερών για την επισφαλή από υγειονομικής πλευράς διάθεση πόσιμου νερού στους δημότες τους.

Η Νομαρχία υποστηρίζει ότι ο Δήμος αρνείται να συμμορφωθεί με τις επανειλημμένες υποδείξεις και οδηγίες για να διασφαλιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού που λαμβάνουν οι πολίτες από το δημόσιο δίκτυο. Οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας επισημαίνουν ότι για πολλοστή φορά, σε πρόσφατους αλλά και παλιότερους ελέγχους στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, διαπιστώθηκε ότι το νερό είναι επιβαρημένο με κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκο αλλά και βαρέα μέταλλα όπως χρώμιο και μόλυβδο. Επισημαίνουν επίσης ότι εντοπίστηκαν ρημαγμένες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις αντλιοστασίων, με φωλιές εντόμων στο εσωτερικό τους.

«Η προσφυγή είναι και ένα μήνυμα προς όλους τους δημάρχους πως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση να διαθέτουν στους δημότες τους καθαρό και κατάλληλο για πόση νερό», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος», ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας και προσθέτει ότι ο δήμος δεν κοινοποίησε -όπως του είχε ζητηθεί και είναι υποχρέωσή του- τα αποτελέσματα ελέγχων στο νερό για παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα για το 2009.

Ads

Ο δήμαρχος Φερών, Κ. Κανάρης, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «η νομαρχία υπερβάλλει και μεγαλοποιεί, για δικούς της λόγους, ένα πρόβλημα που δεν έχει τις διαστάσεις που του δίνονται».

«Ο δήμος έχει 8 υδραγωγεία και 16 γεωτρήσεις. Σε δύο από αυτές, στο Αερινό και στον Περίβλεπτο, βρέθηκε το τελευταίο διάστημα χρώμιο πάνω από τα όρια και διακόψαμε την παροχή νερού», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο δήμαρχος Φερών και απέδωσε το φαινόμενο σε λατομείο που υπάρχει στην περιοχή. «Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε καλέσει και το ΙΓΜΕ για μελέτες, ενώ θα ζητήσουμε να κάνουμε δύο νέες γεωτρήσεις για να λύσουμε το πρόβλημα» καταλήγει.

Μονάδα βιομηχανικών αποβλήτων στο κατώφλι των Οινοφύτων

Σε μικρή απόσταση από τα σπίτια των Οινοφύτων προορίζεται να τοποθετηθεί η νέα κεντρική μονάδα επεξεργασίας όπου θα φτάνουν χιλιάδες τόνοι υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου, όπως προκύπτει από τη μελέτη «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» των αποβλήτων που είχε ανατεθεί από το πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Την εποπτεία για τη μελέτη που παραδόθηκε εντός του Δεκέμβρη, είχε η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου.

Έκπληξη προκαλεί ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία «υποδείχθηκε από τον δήμαρχο Οινοφύτων ως διαθέσιμη» όπως αναγράφεται στην τεχνική έκθεση. Η προτεινόμενη έκταση εμβαδού 15 στρεμμάτων, στη θέση Γλάρος, είναι μόλις 900 μέτρα μακριά από το κέντρο των Οινοφύτων και την εθνική οδό, ενώ τα τελευταία σπίτια του οικισμού θα βρίσκονται μόλις 200 μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις.

Στα «θετικά» της πρότασης συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στην έκθεση η γειτνίαση με τον ποταμό Ασωπό, όπου θα καταλήγουν τα επεξεργασμένα λύματα , η δυνατότητα αγοράς των παρακείμενων αγροτεμαχίων και η ανάγκη λειτουργίας λιγότερων αντλιοστασίων σε σχέση με τη λύση της εγκατάστασης εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο βιολογικός καθαρισμός, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σχηματαρίου.