Το ζήτημα της αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης των δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων φέρνει στην επικαιρότητα με επιστολή διαμαρτυρίας της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με αφορμή την ανακοίνωση από το «Αττικό Πάρκο» ότι σύντομα θα ξεκινήσουν παραστάσεις με τα ζώα αυτά.

Ads

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αιχμαλωσία αυτών των ζώων και οποιαδήποτε χρήση τους σε παραστάσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, και ακολουθούν τα επιχειρήματα: «Οι τσιμεντένιες δεξαμενές νερού δεν καλύπτουν με τίποτε τις ανάγκες των ζώων. Είναι άδεια κλουβιά χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα ζώα, γεγονός που τους προκαλεί στρες, επιθετικότητα και ανία. Δημιουργούνται πληγές στο δέρμα των ζώων από τις χημικές ουσίες στο νερό και την έκθεση στον ήλιο. Σε φυσικές συνθήκες, τα δελφίνια περνούν μόνο 10% του χρόνου τους στην επιφάνεια του νερού, ενώ στις τεχνητές δεξαμενές είναι αναγκασμένα να περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην επιφάνεια του νερού, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην υγεία τους. Στο φυσικό περιβάλλον τα δελφίνια καλύπτουν μέχρι και 40 μίλια την ημέρα, γεγονός που κάνει οποιαδήποτε κλειστή εγκατάσταση τρομακτικά μικρή. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τα ζώα είναι επιρρεπή σε ασθένειες και συνεχή ψυχολογική πίεση. Μειώνεται ο μέσος όρος ζωής και η ποιότητα της ζωής τους υποβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό».

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά από την πολιτεία να φροντίσει να σταματήσει τη «φιλοξενία» των δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών στο Αττικό Πάρκο και να υποχρεώσει την επιστροφή τους, να σταματήσει τη χρήση τους για αναπαραγωγή, γεγονός το οποίο θα εδραιώσει την παρουσία τους στο συγκεκριμένο πάρκο, και να μην δώσει οποιαδήποτε άδεια για τη διεξαγωγή παραστάσεων με ζώα.

Επιπλέον, καλεί τους αρμόδιους φορείς «να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους σχετικά με τις επισκέψεις σχολείων σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Στον 21ο αιώνα με τόσο εξελιγμένη τεχνολογία, υπάρχουν άπειροι τρόποι για να γνωρίσουμε τα ζώα και να μάθουμε για τη ζωή τους. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ευημερία των ζώων θα πρέπει να βοηθήσουν για τη διατήρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος και να στηρίξουν τις οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ζώα και το περιβάλλον».

Ads

Μάλιστα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων προτείνει σε όλους να παρακολουθήσουν το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ The Cove, το οποίο έχει ως θέμα την παράνομη σφαγή δελφινιών που λαμβάνει χώρα σε έναν κολπίσκο της Ιαπωνίας. Το ντοκιμαντέρ του Louie Psihoyos έλαβε το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2009 και βρίσκεται αναρτημένο στο YouTube.