Ισχυρή σεισμική δόνηση, 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού της Ιαπωνίας Χόνσου, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Κατόπιν, η Φουκουσίμα πλήχθηκε από μικρό τσουνάμι ύψους 1 μέτρου, κάτι που είχε προβλέψει η ιαπωνική μετεωρολογική υπήρεσία εκδίδοντας «κίτρινη» προειδοποίηση. 

Ads

Ο σεισμός σημειώθηκε 371 μίλια ανατολικά της νήσου Χονσού στις 03:10 του Σαββάτου, τοπική ώρα. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Από την δόνηση δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι που είχε σημειωθεί στην περιοχή το 2011. Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo δόθηκε εντολή δόθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO να εκκενωθεί ο σταθμός, καλώντας τους εργαζόμενους να φύγουν και να αναζητήσουν προστασία σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο, για προληπτικούς λόγους. Για τον ίδιο λόγο απομακρύνθηκαν τα πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι στα νότια του πυρηνικού σταθμού. 

Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για καταστροφικό και εκτεταμένο τσουνάμι στη Χαβάη, την αμερικανική Πολιτεία που βρίσκεται στον Ειρηνικό.

Ads