Αντιστροφή κλίματος προκύπτει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του meteo.gr.

Ads

Οι χώρες της Μεσογείου τις τελευταίες περίπου επτά εβδομάδες, από τα τέλη Απριλίου 2023, έχουν δεχθεί άφθονες βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία διατηρείται κοντά ή και κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Έτσι και την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στον Ευρωπαϊκό Νότο, και ιδιαίτερα στη χώρα μας και στην Ιβηρική Χερσόνησο, κυμάνθηκε έως και 4-5 ºC κάτω από τον μέσο όρο της περίοδου 1991-2020, συνοδεία βροχοπτώσεων.

Αντίθετα, σε πολλές περιοχές της Βορειοδυτικής και Βόρειας Ευρώπης η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στη Σκωτία και τη Νότια Σκανδιναβία όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τοπικά τους 28 °C (Χάρτης). Παρόμοιες συνθήκες επικράτησαν στη Γαλλία με τη θερμοκρασία στα βόρεια της χώρας να φτάνει τους 31 °C και στις Κάτω Χώρες ο υδράργυρος πλησίασε τους 30 °C.

Ads

Χάρτης. Η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία (°C) που καταγράφηκε στην Ευρώπη την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023. 

Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο Σ/Κ 17-18 Ιουνίου 2023, ενώ τα προγνωστικά σενάρια για το δεύτερο μισό του μήνα συγκλίνουν προς σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό της αστάθειας που προκαλεί βροχοπτώσεις.