Τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας προβλέπει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η γειτνίαση των οικισμών με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητας των κατοίκων.

Ads

Οι μετεγκαταστάσεις οικισμών προβλέπονταν ως τώρα μόνο στις περιπτώσεις που στο υπέδαφός τους υπήρχαν κοιτάσματα λιγνίτη. Τώρα το μέτρο επεκτείνεται («κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων επί μεταφοράς οικισμών εγκατεστημένων πάνω σε εδάφη με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα», όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου) στους δύο οικισμούς που γειτνιάζουν με τα ορυχεία της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση:

Η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα οκταετίας.

Ads

Η ΔΕΗ θα υποβάλει στο υπουργείο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών, το οποίο θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα θέματα των απαλλοτριώσεων (χρονοδιαγράμματα, αποζημιώσεις, κλπ.)

Η δαπάνη μετεγκατάστασης θα βαρύνει κατά 50 % τη ΔΕΗ και κατά 50% τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν θα μεταβιβασθούν επίσης εξ ημισίας στη ΔΕΗ και το Δημόσιο.

Με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ σχετίζεται το ρήγμα στην Πτολεμαΐδα

Με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο ορυχείο της Μαυροπηγής, στην περιοχή της Πτολεμαϊδας, συσχετίζει το ρήγμα που παρουσιάστηκε στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι, έκθεση των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Οι ρωγμώσεις συνδέονται με την εξορυκτική δραστηριότητα στο ορυχείο της Μαυροπηγής. Το βασικότερο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση κατά μήκος του μετώπου εκσκαφής της ΔΕΗ. Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την περιοχή της εκσκαφής, δηλαδή κάποιες δεκάδες μέτρα, αλλά ξεπερνούν τα 600 μέτρα από το μέτωπο του ορυχείου όπου βρίσκεται και ο οικισμός της Μαυροπηγής. Αυτό το ρήγμα είναι άλλωστε το αποτέλεσμα των μετακινήσεων εδαφών λόγω των εκσκαφών του ορυχείου» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος. Επισήμανε δε, ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί.

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ, ενώ τα συμπεράσματα της ολοκληρωμένης έκθεσης θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, μαζί με μια καταγραφή των ζημιών που έχουν σημειωθεί σε κατοικίες και άλλα κτίσματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαυροπηγής, Εμμανουήλ Τάσος, σχολίασε: «μέλημά μας είναι να αναδείξουμε το θέμα και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού, για τις οποίες υπήρξαν ήδη ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ».