Σχεδόν 25 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, έρευνα καταγράφει σημαντική μείωση του αριθμού των άγριων ζώων που ζουν μέσα στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ερευνητές κατέγραψαν και μελέτησαν επί περίπου τέσσερα χρόνια τους πληθυσμούς εντόμων, μικρών ερπετών, πτηνών και θηλαστικών στη ζώνη, και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Ecological Indicators.

Ads

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απογραφή που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή. Η έρευνα μελετά τις επιδράσεις της ραδιενεργής μόλυνσης στη βιοποικιλότητα και όπως αναφέρει ένας από τους ερευνητές στο BBC, τα αποτέλεσμα της ραδιενέργειας ήταν καταλυτικά και η απογραφή που διενεργήθηκε παρέχει αποδείξεις ότι η μόλυνση έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στην βιοποικιλότητα.

Ο καθηγητής Timothy Mousseau από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ και η δρ Anders Moller από το Πανεπιστήμιο Paris-Sud της Γαλλίας πραγματοποίησαν από κοινού την έρευνα. Συνέκριναν την αφθονία των ειδών στη αποκλεισμένη ζώνη με άλλα είδη στην περιοχή που δεν είχαν μολυνθεί. «Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας ήταν τόσο μεγάλες που σε συγκλόνιζαν», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Mousseau.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα πτηνά. Κατά τη μελέτη χελιδονιών, διαπίστωσαν ότι εμφάνιζαν όγκους στα πόδια, στο λαιμό και το κεφάλι τους. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα, μετά από την μακρά αποδημία τους, σε επιπλέον περιβαλλοντικά στρες», εξηγεί ο Mousseau.

Ads

Ωστόσο, επιστήμονες από την Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται και το Τσέρνομπιλ, αμφισβητούν τα αποτελέσματα. Ο δρ Sergii Gashchak, ερευνητής στο Κέντρο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος μίλησε στο BBC το περασμένο έτος, είχε τονίζει ότι λόγω της απουσίας ανθρώπινης παρέμβασης, η άγρια ζωή έχει επιστρέψει για τα καλά στο Τσέρνομπιλ.

Ο Mousseau απαντά ότι στοιχεία που δείχνουν αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή είναι «τελείως αναξιόπιστα». «Η έρευνα μας είναι η πρώτη που παρέχει ποσοτικά και ενδελεχή στοιχεία ότι τα θηλαστικά επηρεάζονται σημαντικά από τη ραδιενεργή μόλυνση», τόνισε.