Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την πρόθεση του να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να σταματήσει η διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ύστερα από ζημιά που προκλήθηκε σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας BP.

Ads

«Η πιθανή καταστροφή των ακτών του Κόλπου, η οικονομία τους και οι πολίτες που κατοικούν εκεί, μας προτρέπουν να συνεχίσουμε τις επίμονες προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή και να αποκατασταθεί η ζημιά», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στον Τύπο.

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι επίσημες εκτιμήσεις σχετικά με την ποσότητα του πετρελαίου που διαρρέει είναι πολύ πιο κάτω από την πραγματικότητα.

Ο Στίβεν Γουέρελεϊ, καθηγητής μηχανολογίας και μηχανικής στο πανεπιστήμιο Πέρντιου, δηλώνει ότι η διαρροή είναι 14 φορές πιο σημαντική από την επίσημη εκτίμηση των 800.000 λίτρων την ημέρα, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός NPR.

Ads

Δύο άλλοι επιστήμονες, ο Τίμοθι Κρόουν του Columbia University και Ο Γιουτζίν Τσιάνγκ, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, διευκρίνισε ο NPR.

O ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα Ιαν Ρ. Μακ Ντόναλντ έχει μελετήσει την διαρροή του αργού, μέσω δορυφορικών εικόνων, και δήλωσε στους New York Times ότι είναι σίγουρα τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερη απ’ όσο υπολογίζεται.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την έκρηξη της πλατφόρμας Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου είναι πλέον η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και ξεπερνά την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez που έπληξε την Αλάσκα το 1989.

Από την πλευρά του ο όμιλος BP αμφισβητεί τις αναλύσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος για τον υπολογισμό της ροής του πετρελαίου που διαρρέει από τα φρεάτια στο βάθος της θάλασσας.