Σε συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή προγράμματος προστασίας της φύσης για 10 χρόνια προχώρησαν μέλη του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση που είχαν στην Ιαπωνία με θέμα τη βιοποικιλότητα.

Ads

Οι στόχοι για την προστασία της ξηράς και της θάλασσας δεν επιτεύχθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, με αποτέλεσμα η επιβράδυνση της απώλειας της βιοποικιλότητας να μην αποτελεί πραγματικότητα. Βέβαια, οι περισσότερες χώρες ήταν ικανοποιημένες με τα μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλισητου πλανήτη, καθώς παίρνουν ένα μερίδιο από τα κέρδη των προϊόντων που παρασκευάζονται από φυτά και άλλους οργανισμούς. Στον αντίποδα όμως, εμφανίζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν πολύ μικρά τα ποσοστά διατήρησης της βιοποικιλότητας, αφού μόνο το 13%της γης έχει διασφαλιστεί, ενώ η προστασία του 10% του ωκεανού παραμένει ανεκπλήρωτος στόχος.

Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία που προβλέπει την προστασία του 17% της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη, και το 10% των ωκεανών, μέχρι το 2020. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα οικονομικής αδυναμίας των φτωχών χωρών να υλοποιήσουν τέτοιου είδους στόχους, ενώ η λύση ήρθε από τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες προχώρησαν σε συμφωνία θέσπισης μηχανισμών εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ωστόσο, ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους, προειδοποίησαν ότι η συμφωνία ως έχει, δεν εγγυάται ότι η διάβρωση των ειδών και των οικοσυστημάτων θα σταματήσει.

Ads