Σε εξέλιξη βρίσκεται η «διαμάχη» εν όψει της έκδοσης ειδικής εγκυκλίου που θα καθορίζει διάφορα στοιχεία για την έννοια του δάσους και των δασικών εκτάσεων, μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Ads

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες φέρονται να προσπαθούν να εντάξουν στην κατηγορία των δασικών εκτάσεων τις περιοχές όπου υπάρχουν φρύγανα (χαμηλοί θάμνοι), καθώς και τις «άβατες κλιτύες» (πλαγιές), προκειμένου να αποτραπεί η άγρια οικοπεδοποίηση των τελευταίων δεκαετιών κυρίως στα νησιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις σε εσωτερικό επίπεδο από παράγοντες που δεν επιθυμούν περιορισμούς στην οικοπεδοποίηση και τη δόμηση.

Σημειώνεται ότι με γνωμοδότηση και εγκύκλιο που είχε εκδώσει το υπουργείο Γεωργίας το 1980 τα φρύγανα είχαν εξαιρεθεί από τις δασικές εκτάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να επεκταθεί ανεξέλεγκτα την τελευταία 30ετία η οικοπεδοποίηση κυρίως στα νησιά (Αιγαίου, Ιονίου), όπου δεν ισχύει το τεκμήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου και όπου η βλάστηση είναι πενιχρή.

Ads