Εκτός λειτουργίας θα τεθεί την Παρασκευή από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 1».

Ads

«Το κλείσιμο της πρώτης ρυπογόνου λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης με λιγνίτη πιο καθαρό και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποκτούν κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δεύτερη, μετά την παραπομπή της ΔΕΗ στον εισαγγελέα για τη ρύπανση στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαΐδας που ακολούθησε καταγγελία της Νομαρχίας Κοζάνης. Ζητείται να διερευνηθούν τυχόν αξιόπιστες πράξεις, καθώς φέρεται ότι η ΔΕΗ δε συμμορφώθηκε με τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μονάδες της.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή Κοζάνης – Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, 11 σταθμοί έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και ζητείται από τους πολίτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην εκτίθενται στη ρύπανση βγαίνοντας από το σπίτι καθώς το όζον έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού έκτακτων μέτρων.

Ads