Ζωντανά θα μεταδοθεί εικόνα από το σημείο της διαρροής πετρελαίου στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, κατά τη διάρκεια της νέας απόπειρας της πετρελαϊκής BP να σφραγίσει το πηγάδι από το οποίο ένα μήνα τώρα διαρρέει πετρέλαιο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ. Στον σύνδεσμο εδώ μπορείτε να δείτε ζωντανά τη διαρροή που σημειώνεται στο βυθό του Κόλπου του Μεξικό.

Ads

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα επιχειρηθεί να σφραγιστεί το στόμιο του κοιτάσματος, με λάσπη και άλλα υλικά. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της υπεύθυνης για τη διαρροή και την επανόρθωση της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής British Petroleum, μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με αξιωματούχους, η εταιρεία αποφάσισε να «συνεχίζει να παρέχει ζωντανά ροή οπτικού υλικού από τον πυθμένα στην διάρκεια της σχεδιαζόμενης διαδικασίας ‘top kill’», όπως ονόμασε την σημερινή επιχείρηση. Η BP εκτιμά ότι οι πιθανότητές της για επιτυχία φθάνουν το 60%-70% ενώ είναι πιθανόν να χρειαστεί περί τις 2 μέρες για να ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα, η BP είχε ανακοινώσει ότι ίσως διέκοπτε την μετάδοση συνεχούς ροής βίντεο από το σημείο όπου συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που εκμεταλλευόταν. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εταιρία συμφώνησε να μην σταματήσει την μετάδοση βίντεο από το σημείο στην διάρκεια της επιχείρησης κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και αξιωματούχων των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών των ΗΠΑ.

Πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της καταστροφής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καλέσει στελέχη της κυβέρνησής του και την BP να «κλείσουν επιτέλους την καταραμένη τρύπα» από όπου συνεχίζει να διαρρέει αργό πετρέλαιο και αναμένεται να κάνει την δεύτερη επίσκεψή του στις ακτές της Λουιζιάνας την Παρασκευή.

Ads

Από το κατεστραμμένο πηγάδι άντλησης έχουν διαρρεύσει εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου μετά τη φονική έκρηξη στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon, περισσότερο από ένα μήνα πριν.

Η πετρελαιοκηλίδα έφθασε στις ακτές, διασχίζοντας 110 χλμ., εκατοντάδες πουλιά έχουν βρει το θάνατο εξαιτίας της μόλυνσης· οι αλιείς στην περιοχή έχουν πληγεί καταστροφικά, όπως και ο τουρισμός, ενώ το μέλλον ευαίσθητων οικοσυστημάτων κρίνεται άμεσα. Στη Λουϊζιάνα είναι εμφανής πλέον η καταστροφή, όπως λέει ο βιολόγος Γιοργκ Φέντερν από την Greenpeace: «Οι άμεσες επιπτώσεις που παρατηρούμε αφορούν κυρίως τα πουλιά διότι αυτά προσπαθούν να ξεπλύνουν τα φτερά τους μέσα στο νερό, κολλάνε όμως πάνω στο πετρέλαιο και δηλητηριάζονται. Το δεύτερο είναι ότι ο βυθός, τα φυτά και τα ψάρια υφίστανται μια τρομερή καταστροφή. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν, αν φυσικά ποτέ επανέλθουν». Ο Κλίφορντ Τζόουνς, ειδικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Αμπερντίν της Βρετανίας, υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει αυτή η οικολογική καταστροφή να εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τη διαρροή του Exxon Valdez το 1989. Είναι μια μεγαλύτερη απειλή για το οικοσύστημα. Πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, ακόμα και για μια ολική καταστροφή για τα πτηνά».

Την περιοχή της οικολογικής καταστροφής επισκέφτηκε και ο εγγονός του διάσημου ωκεανογράφου J.Y. Cousteau, Philippe Cousteau Jr., επίσης ωκεανογράφος. Δεν μάθαμε πολλά από τις καταστροφές με πετρέλαιο στο παρελθόν, είπε ο κ. Cousteau, αλλά αυτή τη φορά είναι τόσο μεγάλη που νομίζω ότι θα μας ξυπνήσει.