Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα έρευνα για τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με θέματα υγείας, την οποία δημοσίευσαν ερευνητές της Microsoft πριν από λίγες μέρες.
Ο όρος «κυβερνοχονδρία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2000, για να αναφερθεί στην τάση των ανθρώπων να βγάζουν ολέθρια συμπεράσματα σχετικά με ζητήματα υγείας που τους αφορούν, μέσα από τις έρευνες τους στο διαδίκτυο.
Ο Δρ. Χόρβιτς, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης Microsoft Research και δόκτωρ της Ιατρικής, παρατήρησε πως πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις μηχανές αναζήτησης σαν να επρόκειτο για ειδικό ο οποίος θα μπορούσε να λύσει όλες τους τις απορίες.
«Οι άνθρωποι τείνουν να κοιτάζουν μόνο τα πρώτα 2-3 αποτελέσματα,» επισημαίνει ο Δρ. Χόρβιτς και συμπληρώνει ότι «ο Ιστός έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις ανησυχίες των ανθρώπων που έχουν μικρή έως καθόλου ιατρική εκπαίδευση»
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έχουν στόχο να κάνουν τους ανθρώπους να αγνοήσουν τα συμπτώματα που τους παρουσιάζονται, αλλά να αποτρέψουν το άγχος που προκαλείται στους χρήστες από τις έρευνες που κάνουν στο διαδίκτυο.
Άξιο αναφοράς είναι ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν πως το 70% περίπου των ιστοσελίδων που αναφέρονται σε ζητήματα υγείας, περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >