Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και διαστημικός επιστήμονας, Σταμάτης Κριμιζής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, την κλιματολογική κατάρρευση, αλλά και τις δυνατότητες παρέμβασης του ανθρώπου σε αυτό το επίπεδο, μιλώντας στo ΕΡΤΝews.

Ads

Αναλύοντας το κομμάτι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης επεσήμανε ότι έχουν γίνει διάφορες προβλέψεις: «Στην πραγματικότητα έχει ήδη αυξηθεί ενάμιση βαθμό Κελσίου η θερμοκρασία του πλανήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οδεύουμε προς αυτή την κατάσταση πολύ πιο γρήγορα από ότι λένε τα επιστημονικά μοντέλα».

Επομένως, όπως δήλωσε «η κλιματολογική κατάρρευση θα έρθει πολύ πιο νωρίς από ό,τι οι περισσότερες χώρες υπολογίζουν. Και η μόνη σωτηρία είναι να έχουμε αντίμετρα, τα οποία σήμερα δεν κατέχουμε».

Καθαρή ενέργεια και τεχνολογικό άλμα, τα ζητούμενα

Ο ίδιος εστίασε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και οι επιστήμονες να επιδιώξουν με ένα τεχνολογικό άλμα να καταφέρουν να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το θάψουμε στην επιφάνεια της γης ή στους ωκεανούς.

Ads

«Νομίζω ότι η ανθρωπότητα αναγκαστικά, όταν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, θα δοκιμάσει ριψοκίνδυνες λύσεις, μια από τις οποίες να αυξηθεί στην ατμόσφαιρα η σκόνη ώστε να αντανακλά περισσότερο το ηλιακό φως να μην φτάνει στην επιφάνεια της Γης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Κριμιζής.

Για την κλιματική αλλαγή είπε ότι «είναι εδώ και θα μείνει. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σχετικό εκτός προς το χειρότερο». Κατά τον ίδιο, «εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος, όλοι οι πολίτες στο κοινό, διότι είναι άστοχες και παραπλανητικές υποσχέσεις», όπως ο εποικισμός σε άλλο πλανήτη.