Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία αγόρασε τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική το 2003, έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει, μαζί με τους τόκους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Ειδικότερα, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους. Τα μεταλλεία πωλήθηκαν για 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έκθεση σχετικά με την «Ελληνικός Χρυσός», η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η Κομισιόν θεωρεί ότι η εταιρία έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση -κατά παράβαση των κανόνων της EE- η οποία υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ και μαζί με τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο καλείται να ανακτήσει αυτά τα χρήματα, μαζί με τους τόκους.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Ads

Τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η «Ελληνικός Χρυσός» ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την «Ελληνικός Χρυσός» (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields)- δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη». Ακόμα, τονίζουν ότι η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ σχεδιάζει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν.

Τα μεταλλεία

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το Ελληνικό Δημόσιο αγοράζει τα μεταλλεία Κασσάνδρας από την θυγατρική της πολυεθνικής Kinross, TVX Hellas έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία μεταπωλούνται από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με την ίδια τιμή, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, έκτασης 317.000 στρεμμάτων, καλύπτουν το 50% της επιφάνειας των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας. «To εργοστασιακό συγκρότημα πυρομεταλλουργίας χωροθετείται μέσα σε δάσος, σε απόσταση 2 χλμ. από τη θάλασσα, στον οικισμό Στρατώνι», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καδόγλου, μέλος του Παρατηρητηρίου, στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Παράλληλα, τον περασμένο Δεκέμβρη, «πέρασε» με πλήρη ομοφωνία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που αφορούσε στην επένδυση 1 δισ. ευρώ για τη λειτουργία μεταλλείων στο Δήμο Αριστοτέλη.

Οι κάτοικοι στη Χαλκιδική, και συγκεκριμένα οι Δήμοι Σταγείρων – Ακάνθου και κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και την τεχνική μελέτη εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Το ΣτΕ ωστόσο απέρριψε ως αβάσιμα τα επιχειρήματά τους. Παρέμβαση υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταλλείων έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο, όπως και κάτοικοι της περιοχής.