Κλειστός είναι και πάλι ο ΧΥΤΑ Φυλής, μετά το θάνατο ενός αθίγγανου ρακοσυλλέκτη και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Ρομά που ακολούθησαν. Η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής ανακοίνωσε ότι η χωματερή θα παραμείνει κλειστή «μέχρι εξασφάλισης ομαλών συνθηκών εργασίας στους εργαζομένους».

Ads

Ειδικότερα, μηχάνημα συμπίεσης απορριμμάτων παρέσυρε το Σάββατο έναν ρακοσυλλέκτη, την ώρα που έψαχνε στα σκουπίδια. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλοι αθίγγανοι συγκεντρώθηκαν στον ΧΥΤΑ διαμαρτυρόμενοι, και ακολούθησαν επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε μηχανήματα συμπίεσης απορριμμάτων και σε σκουπίδια, από όπου ξεκίνησε πυρκαγιά.

«Η κατάσταση που έζησαν 300 εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι το Σάββατο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Έτρεχαν να σωθούν από τη μανία της εκδίκησης και πολλοί ξέφυγαν από τα βουνά. Έξι μεγάλα μηχανήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, γκρεμίστηκαν κάποια λυόμενα του εργολάβου, οι φωτιές έκαιγαν επί ώρες. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες», δηλώνει στην Ελευθεροτυπία ο πρώην πρόεδρος των εργαζόμενων Γ. Χάρδας, ο οποίος προσθέτει ότι «θα αρνηθούμε να δουλέψουμε εάν δεν παρθούν μέτρα ακόμη και για την απομάκρυνση του καταυλισμού των τσιγγάνων».

Ads

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «επιλήφθηκε η Αστυνομία» και «καλείται η πολιτεία δια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες ασφαλείας». Η αστυνομία από την πλευρά της διευκρινίζει ότι υπάρχει και τηρείται πρόγραμμα επιτήρησης του ΧΥΤΑ, με τακτικές περιπολίες.

Σημειώνεται ότι η χωματερή έχει κλείσει και άλλες φορές, λόγω έλλειψης αστυνόμευσης του χώρου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο ΧΥΤΑ έκλεισε, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων ρακοσυλλεκτών, που έκαναν ακόμα και χρήση όπλων. Τότε, ο εργολάβος που είχε αναλάβει την προώθηση (ΗΛΕΚΤΩΡ), δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αφού δεν είχε αστυνομική προστασία. Όπως τονίζει ο κ. Χάρδας, ο εργολάβος αντικαταστάθηκε αλλά η διοίκηση Χιωτάκη δεν εξασφάλισε μέτρα προστασίας, ούτε την ανύψωση του μαντρότοιχου που ζητούν.