Κινδύνους για την υγεία των κατατρεγμένων Ρομά που κατοικούν στη Γαλλία, εγκυμονεί η καύση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, τοξικών αποβλήτων, την οποία οι ίδιοι επιλέγουν ως μέσο απόδρασης από την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κύμα αμφισβητήσεων για την πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης αναφορικά με τη συγκομιδή, τη διαλογή και την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ads

Εκμεταλλευόμενοι τα αναποτελεσματικά συστήματα ανακύκλωσης των αποβλήτων, οι φτωχοί και υποσιτισμένοι Ρομά που ζουν σε παραγκουπόλεις, στις παρυφές του Παρισιού- και αλλού- «σαρώνουν» τους δρόμους σε αναζήτηση άχρηστων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, προκειμένου να τα διαμελίσουν και να αποσπάσουν όποια εξαρτήματα τους είναι χρήσιμα για την εξαγωγή αλουμίνιου, σίδερου, χαλκού και μόλυβδου, και στη συνέχεια να τα μεταπουλήσουν σε παλιατζήδες.

Παρά την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και την θέσπιση άλλων μέτρων για τη νόμιμη ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων, τα ποσοστά της ανακύκλωσης παραμένουν χαμηλά. Σύμφωνα με στοιχεία του «Ecοlogist», επίσημης οργάνωσης υπεύθυνης για την ανακύκλωση απορριμμάτων ηλεκτρονικού τύπου, τα περισσότερα απόβλητα αυτού του είδους καταλήγουν σε «παράλληλα δίκτυα».

Η χώρα υπολογίζεται ότι παράγει περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως. Οι κοινότητες των Ρομά, μη κατέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και τον εξοπλισμό προκειμένου να προβούν σε ασφαλή διαμέλιση των τοξικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών χρησιμοποιώντας καλώδια, καίνε στην ύπαιθρο τα απορρίμματα για την εξαγωγή χαλκού και την τήξη μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων.

Ads

Ιατρικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών του Κόσμου, ανησυχούν για την κοινότητα των Ρομά και ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς διατρέχουν κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας, εφόσον η ανεπίσημη «ανακύκλωση» ηλεκτρονικών αποβλήτων συνεχίζεται. Προηγούμενες ιατρικές μελέτες περιγράφουν πολλές δηλητηριάσεις παιδιών Ρομά από μόλυβδο καθώς και το βαθμό μόλυνσης της γης που χρησιμοποιείται για αυτές τις «διεργασίες» από τους Ρομά.