Φωτογραφίες παρουσιάζουν καλαμάρια να πηδούν έξω από το νερό, αντί να κολυμπούν, και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτός είναι ένας τρόπος για να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Ads

 
Μέχρι σήμερα οι ερευνητές πίστευαν πως τα καλαμάρια πηδούσαν έξω από το νερό, ώστε να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους, ωστόσο ο Ronald O’Dor, θαλάσσιος βιολόγος του στο Πανεπιστήμιο Dalhousie, στο Halifax, στον Καναδά , υπολόγισε πως με αυτή τη μέθοδο, τα καλαμάρια μπορούν πραγματικά να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε μικρότερο χρόνο από όταν είναι μέσα στο νερό.
 
Οι πρώτες υποψίες για την ικανότητα των καλαμαριών να πηδάνε εκτός νερού δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν ο Ronald O’Dor κατά τη διάρκεια μελετών πάνω σε καλαμάρια, τα οποία βρισκόντουσαν μέσα σε μία δεξαμενή μήκους 15 μέτρων, βρήκε αρκετά εκτός αυτής.
 
«Κάθε βράδυ πηδούσαν εκτός δεξαμενής περίπου δύο με τρία καλαμάρια», αναφέρει ο Ronald O’Dor και σημειώνει πως η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να μειώσει τη στάθμη του νερού στη δεξαμενή ώστε να δώσει ένα τέλος στις «αυτοκτονίες».
 
Νέες ενδείξεις για την ικανότητα των καλαμαριών προέκυψαν από τις έρευνες της Julia Stewart, του Πανεπιστημίου του Stanford. Η Stewart παρακολούθησε καλαμάρια, που ταξίδευαν, και διαπίστωσε πως κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που φανταζόταν κανείς. «Αναρωτήθηκα μήπως πετάνε πραγματικά», λέει η Stewart.
 
Ο Ronald O’Dor, η Julia Stewart και άλλοι επιστήμονες μελέτησαν φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Bob Hulse το 2009, έξω από τη Βραζιλία, στις οποίες καλαμάρια φαίνονται να πηδούν περίπου 6 εκατοστά έξω από το νερό. Γνωρίζοντας τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των φωτογραφιών, υπολόγισαν την ταχύτητα και την επιτάχυνση του καλαμαριού εκτός και τη συνέκριναν με τα αντίστοιχα μεγέθη μέσα στο νερό.
 
«Από την έρευνα προκύπτει πως τα καλαμάρια πηδάνε έξω από το νερό για εξοικονόμηση ενέργειας», σημειώνει ο Ronald O’Dor και προσθέτει πως αυτή η μέθοδος τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. «Μέχρι σήμερα, δεν μπορούσα να εξηγήσω πού βρίσκουν τόση ενέργεια και διανύουν τόσο μεγάλες αποστάσεις» σχολιάζει ο ερευνητής.
 
Άλλοι ειδικοί, όπως Richard Young, ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου της Hawaii, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης και εκτιμούν πως τα καλαμάρια πηδούν για να αποφύγουν τους θηρευτές τους. «Αν ίσχυε η άποψη περί εξοικονόμησης ενέργειας, τότε θα βλέπαμε πολύ συχνά καλαμάρια να πηδούν έξω από το νερό. Θα το βλέπαμε να το κάνουν όλα μαζί, όταν ταξιδεύουν. Από όσο γνωρίζω κανένας δεν το έχει δει αυτό», σημειώνει ο Richard Young.